Quantcast
Channel: Julemiddag – TRINES MATBLOGG
Viewing all 72 articles
Browse latest View live

Juleskinke med kålrotstappe og sennepsaus

$
0
0

Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og stikk steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken. Legg skinken i ildfast fat eller lignende (med “åpningen” til steketermometeret øverst) og stek på over- og undervarme ved 125 grader til skinkesteken har en kjernetemperatur på 70 grader. Med enn stek på ca. 1,3 kg vil det ta ca. 2,5-3 timer. La skinken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i tynne skiver.

Kok kålrabien i terninger i saltet vann sammen med et par gulrøtter. Det er vanskelig å beregne hvor mye kålrot du trenger, men lag nok for det går som regel mye mer enn du tror. Jeg tilsetter ofte 1-2 gulrøtter for fargen sin del, men det er ikke nødvendig. Kok kålroten og gulrøttene til de er møre, hell av vannet og bruk en “stapper” til du får ønsket konsistens på stappen din. Smak til med smør, fløte, salt og pepper. La stappen putre et par minutter på svak varme før servering.

Smelt smør og rør inn hvetemel til det blir en jevn røre. Spe med varm stekesjy tilsatt vann (tilsammen 5 dl) og rør godt sammen, hvis ikke blir det klumper! La sausen putre 5-10 minutter før du tilsetter fløten. Smak til med sennep, soyasaus, pepper, og eventuelt litt honning og salt om nødvendig.

Server juleskinken med nykokte poteter, kålrabistappe og sennepsaus.

Til dessert ble det servert crême brulèe med appelsinsalat.

Enjoy!

Juleskinke med kålrotstappe og sennepsaus
Røkt juleskinke er fast tradisjon i romjula hjemme hos oss, og har vært blant jentenes julefavoritter siden de var ganske små. Juleskinke var derfor et selvsagt valg da hele bøtteballetten kom på middag 2. juledag. Dette er enkel og god husmannskost, som alltid blir vellykket og som også er enkel å lage til mange. Jeg benyttet rå røkt skinke som jeg langtidsstekte i ovnen. Du kan eventuelt gjøre det enda enklere og kjøpe ferdigkokt skinke, som du skjærer i skiver og varmer opp innpakket i litt aluminiumsfolie i stekovnen.
Porsjoner6
Ingredienser
Du trenger:
Kålrabistappe
Sennepsaus (ca 6 posjoner)
Instruksjoner
  1. Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og stikk steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken. Legg skinken i ildfast fat eller lignende (med "åpningen" til steketermometeret øverst) og stek på over- og undervarme ved 125 grader til skinkesteken har en kjernetemperatur på 70 grader. Med enn stek på ca. 1,3 kg vil det ta ca. 2,5-3 timer. La skinken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i tynne skiver.
  2. Kok kålrabien i terninger i saltet vann sammen med et par gulrøtter. Det er vanskelig å beregne hvor mye kålrot du trenger, men lag nok for det går som regel mye mer enn du tror. Jeg tilsetter ofte 1-2 gulrøtter for fargen sin del, men det er ikke nødvendig. Kok kålroten og gulrøttene til de er møre, hell av vannet og bruk en "stapper" til du får ønsket konsistens på stappen din. Smak til med smør, fløte, salt og pepper. La stappen putre et par minutter på svak varme før servering.
  3. Smelt smør og rør inn hvetemel til det blir en jevn røre. Spe med varm stekesjy tilsatt vann (tilsammen 5 dl) og rør godt sammen, hvis ikke blir det klumper! La sausen putre 5-10 minutter før du tilsetter fløten. Smak til med sennep, soyasaus, pepper, og eventuelt litt honning og salt om nødvendig. Server juleskinken med nykokte poteter, kålrabistappe og sennepsaus. Til dessert ble det servert crême brulèe med appelsinsalat.
Notater

Enjoy!


Rødløksmarmelade med balsamico

$
0
0

 

Ha oljen i stekepannen og rør inn kajennepepper og spisskummin. Ha i løkskiver og revet ingefær og la det surre i oljen til løken er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller hvitvinseddik) og balsamicoeddik og la væsken koke inn over svak varme.

Tilsett sukkeret og la det surre med, til det er oppløst og løkblandingen er karamellisert. Smak eventuelt til med mere krydder om nødvendig.

Ha marmeladen på et sterilisert syltetøyglass, sett umiddelbart på lokket og sett glasset på hodet. La rødløksmarmeladen bli helt avkjølt og oppbevar den deretter kjølig. Er glasset helt tett er det holdbart i flere måneder, mens et åpnet glass bør nytes innen 1-2 uker etter åpning.

Marmeladen smaker godt til for eksempel ribbe, storfekjøtt, kalvekjøtt og hvit fisk.

Lag dobbel eller trippel porsjon og gi bort et glass eller to i gave til noen du er glad i! Denne oppskriften er også publisert på MatPrat, se Matbloggernes matgaver.

Enjoy!

Rødløksmarmelade med balsamico
Rødløksmarmelade er nydelig tilbehør til julens middager og et must på julebuffeter. Til 1 glass trenger du omtrent:
Porsjoner1 glass
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Ha oljen i stekepannen og rør inn kajennepepper og spisskummin. Ha i løkskiver og revet ingefær og la det surre i oljen til løken er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller hvitvinseddik) og balsamicoeddik og la væsken koke inn over svak varme. Tilsett sukkeret og la det surre med, til det er oppløst og løkblandingen er karamellisert. Smak eventuelt til med mere krydder om nødvendig. Ha marmeladen på et sterilisert syltetøyglass, sett umiddelbart på lokket og sett glasset på hodet. La rødløksmarmeladen bli helt avkjølt og oppbevar den deretter kjølig. Er glasset helt tett er det holdbart i flere måneder, mens et åpnet glass bør nytes innen 1-2 uker etter åpning. Marmeladen smaker godt til for eksempel ribbe, storfekjøtt, kalvekjøtt og hvit fisk.
  2. Lag dobbel eller trippel porsjon og gi bort et glass eller to i gave til noen du er glad i! Denne oppskriften er også publisert på MatPrat, se Matbloggernes matgaver.
Notater

Enjoy!

OVNSBAKT TORSK MED KARAMELLISERT LØK OG MANDELPOTETPURÈ

$
0
0

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

 

KARAMELLISERT LØK - AIGRE DEUX

 

TORSK OG TOMATER: Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt og la den ligge i ca. 15 minutter. Skyll av saltet av torsken og tørk den med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med litt pepper. Legg en liten kvast frisk rosmarin på hvert fiskestykke og rull torsken inn i spekeskinken. Legg tomatene og torskestykkene (med “skinkeskjøten” ned) i et smurt ildfast fat og stek ved ca. 160 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i ca. 15 minutter, til torsken er ferdigstekt og så vidt «flaker» seg. Ta formen ut av ovnen og la fisken hvile under aluminiumsfolie i 2-3 minutter.

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

KARAMELLISERT LØK: Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter. Stek løken i litt olivenolje, til den blir myk og litt brun. Tilsett sukkeret og rør til løken er karamellisert. Ha i rødvin og balsamicoeddik, rør godt sammen, og gi det hele et oppkok. Klem vannet ut av gelatinplatene, tilsett i løkblandingen, og rør godt sammen. Skru ned varmen og la løkblandingen stå å trekke litt, til væsken er redusert til omtrent det halve. Ha sennepen i et dørslag og skyll den i rennende, kaldt vann til du baren har sennepskornene igjen. Tilsett sennepskornene i løkblanndingen og smak til med smør, salt og pepper.

MANDELPOTETPURÈ: Skrell og skyll mandelpotetene, og del dem opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann til potetene er møre, etter ca. 15 minutter. Hell av vannet og la potetene stå å dampe på lav varme et par minutter. Mos potetene med en stapper eller lignende. Tilsett smøret og deretter fløte eller melk til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt mandelpotetpuréen i små porsjonsformer, og gi potetene en liten runde i stekovnen rett før servering, ca. 200 grader i ca. 10 minutter.

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

ASPARGESBØNNER: Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, til de er møre etter ca. 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet og tilsett en klatt smør.

ANRETNING: Servér torsken sammen med mandelpotetpuréen, karamellisert løk, bakt tomat og grønnsakene, og gjerne med et glass god rødvin til.

 

ENJOY!

OVNSBAKT TORSK MED KARAMELLISERT LØK OG MANDELPOTETPURÈ
Torsk er også tradisjonell mat i julen, og har i år fått selskap av spekeskinke, karamellisert løk, ovnsbakte tomater og mandelpotetpurè. Fine, rene og gode smaker som også hører julen til. Prøv da vel! Til et festmåltid til fire trenger du omtrent:
Porsjoner4
Ingredienser
TORSK OG TOMATER
KARAMELLISERT LØK
MANDELPOTETPURÈ
TILBEHØR
Instruksjoner
TORSK OG TOMATER:
  1. Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt og la den ligge i ca. 15 minutter. Skyll av saltet av torsken og tørk den med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med litt pepper. Legg en liten kvast frisk rosmarin på hvert fiskestykke og rull torsken inn i spekeskinken. Legg tomatene og torskestykkene (med "skinkeskjøten" ned) i et smurt ildfast fat og stek ved ca. 160 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i ca. 15 minutter, til torsken er ferdigstekt og så vidt «flaker» seg. Ta formen ut av ovnen og la fisken hvile under aluminiumsfolie i 2-3 minutter.
KARAMELLISERT LØK:
  1. Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter. Stek løken i litt olivenolje, til den blir myk og litt brun. Tilsett sukkeret og rør til løken er karamellisert. Ha i rødvin og balsamicoeddik, rør godt sammen, og gi det hele et oppkok. Klem vannet ut av gelatinplatene, tilsett i løkblandingen, og rør godt sammen. Skru ned varmen og la løkblandingen stå å trekke litt, til væsken er redusert til omtrent det halve. Ha sennepen i et dørslag og skyll den i rennende, kaldt vann til du baren har sennepskornene igjen. Tilsett sennepskornene i løkblanndingen og smak til med smør, salt og pepper.
MANDELPOTETPURÈ:
  1. Skrell og skyll mandelpotetene, og del dem opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann til potetene er møre, etter ca. 15 minutter. Hell av vannet og la potetene stå å dampe på lav varme et par minutter. Mos potetene med en stapper eller lignende. Tilsett smøret og deretter fløte eller melk til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt mandelpotetpuréen i små porsjonsformer, og gi potetene en liten runde i stekovnen rett før servering, ca. 200 grader i ca. 10 minutter.
ASPARGESBØNNER:
  1. Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, til de er møre etter ca. 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet og tilsett en klatt smør.
ANRETNING:
  1. Servér torsken sammen med mandelpotetpuréen, karamellisert løk, bakt tomat og grønnsakene, og gjerne med et glass god rødvin til.
Notater

ENJOY!

PINNEKJØTT PÅ “MANDELPOTETSENG”

$
0
0

Dagen før: Vann ut pinnekjøttet i minst 12 timer, og bytt gjerne vann et par ganger underveis.

Tind pinnekjøtt

3-4 timer før servering: Finn frem en stor kasserolle/gryte og fordel hele, vaskede og uskrelte mandelpoteter i bunnen. Det skal visstnok gå bra med amadinepoteter også. Ha i vann til potetene er så vidt dekket. Legg det utvannede pinnekjøttet oppi gryta, sett på lokk (viktig at det er tett slik at ikke alt vannet fordamper) og la pinnekjøttet stå å trekke (ikke koke) i 3-4 timer, til kjøttet løsner fra beina. Etterfyll med kokende vann dersom noe av væsken fordamper. Når kjøttet er ferdig er det viktig at potetene ikke blir stående i sjyen særlig lenge, for da går de fra hverandre. Ta dem derfor opp av sjyen ganske umiddelbart og ha dem i en serveringsskål og dekk eventuelt til med litt aluminiumsfolie frem til servering.

Mange foretrekker å gi pinnekjøttet en liten runde i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på en rist over langpannen og sett det under grillen noen minutter. Følg med hele tiden, slik at du ikke svir pinnekjøttet.

Tind pinnekjøtt

Skrell kålrot og gulrot, og del opp i jevnstore biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la grønnsakene stå å dampe et par minutter på lav varme uten lokk. Mos grønnsakene med en stapper eller lignende. Rør inn smør og fløte til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og nykvernet sort pepper. Hold mosen varm.

Som et alternativ til sjysausen kan du servere smørsaus. Kok opp vannet og visp inn smør i terninger. Smak til med finhakket persille, og server umiddelbart.

Server pinnekjøttet sammen med kålrotmosen, mandelpotetene og sjyen fra gryta eller smørsaus. Nytes med øl og akevitt, eller eventuelt en god riesling (som er det jeg helst foretrekker).

VELBEKOMME!

PINNEKJØTT PÅ "MANDELPOTETSENG"
Som seg hør og bør har vi prøvesmakt på pinnekjøttet nå i innspurten av julestria. Pinnekjøtt er tradisjonsmat, og det er derfor mange som har en klar oppfatning om hvordan pinnekjøttet skal tilberedes, og hvilket tilbehør som skal serveres til. Mange benytter for eksempel kun kålrotmos med kålrot, mens andre blander inn for eksempel gulrot, potet og sellerirot. Selv foretrekker jeg å ha litt gulrot i mosen, da jeg synes dette gir en god smak og ikke minst en fin farge på mosen. De aller fleste koker pinnekjøttet på bjørkepinner, det gjør også vanligvis jeg, men i år tilberedte jeg pinnekjøttet på en seng av mandelpoteter! Du tror kanskje at mandelpotetene var helt "most" etter mer enn 3 timers damping? Nei, det var de slett ikke! Gode på smak var de også. Prøv det du også - slik gjorde jeg det!
Porsjoner4 porsjoner
Ingredienser
PINNEKJØTT OG MANDELPOTETER
KÅLROTMOS
SMØRSAUS
Instruksjoner
  1. 3-4 timer før servering: Finn frem en stor kasserolle/gryte og fordel hele, vaskede og uskrelte mandelpoteter i bunnen. Det skal visstnok gå bra med amadinepoteter også. Ha i vann til potetene er så vidt dekket. Legg det utvannede pinnekjøttet oppi gryta, sett på lokk (viktig at det er tett slik at ikke alt vannet fordamper) og la pinnekjøttet stå å trekke (ikke koke) i 3-4 timer, til kjøttet løsner fra beina. Etterfyll med kokende vann dersom noe av væsken fordamper. Når kjøttet er ferdig er det viktig at potetene ikke blir stående i sjyen særlig lenge, for da går de fra hverandre. Ta dem derfor opp av sjyen ganske umiddelbart og ha dem i en serveringsskål og dekk eventuelt til med litt aluminiumsfolie frem til servering. Mange foretrekker å gi pinnekjøttet en liten runde i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på en rist over langpannen og sett det under grillen noen minutter. Følg med hele tiden, slik at du ikke svir pinnekjøttet.
  2. Skrell kålrot og gulrot, og del opp i jevnstore biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la grønnsakene stå å dampe et par minutter på lav varme uten lokk. Mos grønnsakene med en stapper eller lignende. Rør inn smør og fløte til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og nykvernet sort pepper. Hold mosen varm.
  3. Server pinnekjøttet sammen med kålrotmosen, mandelpotetene og sjyen fra gryta. Hvis du, i likhet med meg, ikke er så begeistret for lammesjy kan du eventuelt lage smørsaus. Nytes med øl og akevitt, eller eventuelt en god riesling (som er det jeg helst foretrekker).
Notater

VELBEKOMME!

TILBEHØR TIL JULERIBBA; RØDKÅL, POTETER OG EPLER

$
0
0

Julaften er rett rundt hjørnet, og da er et av det store samtaleemnene “hva spiser dere på julaften?”. Vi spiser ribbe, vi, og som tilbehør serveres julepølser, medisterkaker, rødkål, rosenkål, gulrøtter, stekte epler, tyttebærsyltetøy, sennep – og mammas ovnsbakte poteter. I dette innlegget vil jeg dele oppskrift på rødkål, honningstekte epler og mammas ovnsbakte poteter.

RØDKÅL MED EPLE

Rødkål er selvsagt tilbehør til ribbe, men passer også godt til annen julemat.

Fjern det ytterste laget på rødkålen, samt midtstilken, og skjær kålen i tynne skiver. Bruk gjerne ostehøvel eller lignende, og bruk plasthansker dersom du ikke vil bli rød på hendene. Skjær også opp de øvrige ingrediensene som angitt ovenfor.

Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett kål, epler, vin, balsamicoeddik, sukker og kraft, og kok opp. La den koke uten lokk i 30-45 minutter, til kålen er passe kokt og væsken er nesten kokt inn. Smak til med sukker, salt og pepper. Rødkålen blir bedre om den får stått litt – og varmes opp rett før servering.

TIPS

  • Rødkål kan gjerne lages i god tid før jul. Ha den varme rødkålen på sterile (varme) glass og sett på lokk. Avkjøl glasset og oppbevar det i kjøleskapet. Rødkålen er da holdbar omtrent en uke. Når du skal servere rødkålen kan du tilsette litt mer væske eller litt ribbefett. Smak til før du serverer.

MAMMAS OVNSBAKTE POTETER

Ovnsbakte poteter, som er bakt i ribbefett, er en kjær mattradisjon jeg har med meg hjemmefra. Dette er en oppskrift mamma lærte da hun var au pair i London tidlig på 60 tallet, og som hun siden har servert sammen med ribba hver eneste julaften. Potetene blir crispy utenpå og myke inni – populære blant både store og små!

  • poteter
  • smør eller ribbefett
  • maldonsalt

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skrell potetene og del dem evt. i to. Det er viktig at potetene er omtrent like store. Kok potetene i saltet vann i ca. 5 minutter og hell umiddelbart av vannet. Stek potetene ferdige i litt av ribbefettet etter ribben (eller smør), midt i ovnen, til de er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå. Det tar ca. 40 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Jeg pleier å steke potetene mens ribba hviler, og julepølser og medisterkaker får steke sammen med potetene mot slutten av steketiden (les mer om det i ribbeinnlegget).

HONNINGSTEKTE EPLER

Jeg elsker stekte epler og synes det er en god match til den fete ribba. Av og til lar jeg også rødløk (stekes mør på forhånd) og svisker få lov til å surre sammen med eplene.

  • 3 røde epler, i båter
  • 1-2 ss smør
  • ca. 2 ss flytende honning
  • 1 ss sitronsaft

Behold skallet på eplene, men fjern kjernehusene. Skjær eplene i jevnstore båter. Smelt smøret i en liten panne/kjele og stek eplene i ca. 1 minutt på middels varme, og tilsett deretter flytende honning og sitronsaft, og rør det forsiktig sammen. Stek eplene et par minutter, til de er gylne.

Til dessert pleier vi å ha riskrem med bærsaus. Ta gjerne en titt på videoen nedenfor for å se hvordan jeg gjør det.

VELBEKOMME!

TILBEHØR TIL JULERIBBA; RØDKÅL, POTETER OG EPLER
Julaften er rett rundt hjørnet, og da er et av det store samtaleemnene "hva spiser dere på julaften?". Vi spiser ribbe, vi, og som tilbehør serveres julepølser, medisterkaker, rødkål, rosenkål, gulrøtter, stekte epler, tyttebærsyltetøy, sennep - og mammas ovnsbakte poteter. I dette innlegget vil jeg dele oppskrift på rødkål, honningstekte epler og mammas ovnsbakte poteter.
Porsjoner8 porsjoner
Ingredienser
RØDKÅL MED EPLE
MAMMAS OVNSBAKTE POTETER
HONNINGSTEKTE EPLER
Instruksjoner
RØDKÅL MED EPLE
  1. Rødkål er selvsagt tilbehør til ribbe, men passer også godt til annen julemat. Fjern det ytterste laget på rødkålen, samt midtstilken, og skjær kålen i tynne skiver. Bruk gjerne ostehøvel eller lignende, og bruk plasthansker dersom du ikke vil bli rød på hendene. Skjær også opp de øvrige ingrediensene som angitt ovenfor. Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett kål, epler, vin, balsamicoeddik, sukker og kraft, og kok opp. La den koke uten lokk i 30-45 minutter, til kålen er passe kokt og væsken er nesten kokt inn. Smak til med sukker, salt og pepper. Rødkålen blir bedre om den får stått litt – og varmes opp rett før servering.
  2. TIPS Rødkål kan gjerne lages i god tid før jul. Ha den varme rødkålen på sterile (varme) glass og sett på lokk. Avkjøl glasset og oppbevar det i kjøleskapet. Rødkålen er da holdbar omtrent en uke. Når du skal servere rødkålen kan du tilsette litt mer væske eller litt ribbefett. Smak til før du serverer.
MAMMAS OVNSBAKTE POTETER
  1. Ovnsbakte poteter, som er bakt i ribbefett, er en kjær mattradisjon jeg har med meg hjemmefra. Dette er en oppskrift mamma lærte da hun var au pair i London tidlig på 60 tallet, og som hun siden har servert sammen med ribba hver eneste julaften. Potetene blir crispy utenpå og myke inni - populære blant både store og små! Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skrell potetene og del dem evt. i to. Det er viktig at potetene er omtrent like store. Kok potetene i saltet vann i ca. 5 minutter og hell umiddelbart av vannet. Stek potetene ferdige i litt av ribbefettet etter ribben (eller smør), midt i ovnen, til de er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå. Det tar ca. 40 minutter, avhengig av størrelsen på potetene. Jeg pleier å steke potetene mens ribba hviler, og julepølser og medisterkaker får steke sammen med potetene mot slutten av steketiden (les mer om det i ribbeinnlegget).
HONNINGSTEKTE EPLER
  1. Jeg elsker stekte epler og synes det er en god match til den fete ribba. Av og til lar jeg også rødløk (stekes mør på forhånd) og svisker få lov til å surre sammen med eplene. Behold skallet på eplene, men fjern kjernehusene. Skjær eplene i jevnstore båter. Smelt smøret i en liten panne/kjele og stek eplene i ca. 1 minutt på middels varme, og tilsett deretter flytende honning og sitronsaft, og rør det forsiktig sammen. Stek eplene et par minutter, til de er gylne. Til dessert pleier vi å ha riskrem med bærsaus. Ta gjerne en titt på videoen nedenfor for å se hvordan jeg gjør det.
Notater

VELBEKOMME!

LANGTIDSSTEKT RIBBE MED SJYSAUS

$
0
0

INNKJØP

Nå har det seg sånn at resultatet blir uansett ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine, og det er ikke akkurat her du bør bruke sparekniven når du er på juleshopping. Unn deg en ribbe av god kvalitet, gjerne en økologisk ribbe hvis du har muligheten til det. Sjekk at det er godt med fett under svoren og at ribba er godt marmorert med fett mellom kjøttlagene. Det er lettere å få til sprø svor på ribber som har nok fett, så ikke kjøp den magreste ribba.

FORBEREDELSER, 2-3 DAGER FØR SERVERING

Hvis det ikke er gjort fra før må du rute opp svoren, så smått som mulig – da blir den sprøest. Bruk en skarp kniv eller tapetkniv og skjær gjennom svoren og ca. 1/2 cm ned i spekket, men ikke ned i kjøttet. Prøv å få rutene parallelt med bena, slik at det blir lettere å skjære opp senere. Rutingen er viktig for drenering av vann og fett under stekingen, og er avgjørende for om du får en sprø svor eller ikke.

Krydre ribba med rikelig med salt og nykvernet sort pepper, og pass på å gni rikelig med krydder på hele ribba, og spesielt rikelig med salt inn i svoren. Legg ribba med svorsiden ned i en form, kle den med aluminiumsfolie, og sett den i kjøleskapet. Jeg pleier å krydre juleribba den 21. desember.

STEKING AV RIBBE

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem stekeovnens langpanne (eller bruk en egnet ildfast form dersom ribba ikke er så stor) og ha kyllingkraft, grønnsaker, krydder og halvparten av det varme vannet oppi. Legg ribba oppi med svorsiden opp og hell oppi mer varmt vann til det står ca. 2 cm opp på ribba. (Du kan også steke ribba med svorsiden ned, hvis du heller foretrekker det.) Kle formen med aluminiumsfolie, og pass på at det blir tett. Pensle gjerne folien med litt olje først slik at den ikke setter seg fast i svoren. Damp ribba (på midterste rille) i ca. 45 minutter. Nå “blåser” ribba seg litt opp og svoren spriker.

Ta ribba ut av ovnen og senk temperaturen til 120 grader (eventuelt enda lavere, se nedenfor). Fjern aluminiumsfolien (og snu ribba hvis du har dampet den med svorsiden ned). Sjekk at svoren er ordentlig rutet overalt, og skjær den eventuelt opp på nytt der det ikke ble bra nok første gangen. Lag en avlang ball av aluminiumsfolien (eller bruk en liten asjett opp ned) og legg den under ribba slik at den får en svak forhøyning på midten, slik at fettet og vannet kan renne av. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av ribba, men uten at det kommer borti ben. Sett ribba tilbake i stekeovnen (på midterste rille) og stek til den har en kjernetemperatur på 80 grader, etter ca. 5 timer. Hell eventuelt oppi mer kokende vann dersom væsken koker inn underveis. Ta ut ribba av ovnen og øk temperaturen til 275 grader. Fjern steketermometeret.

SPRØ SVOR

Når termostaten viser 275 grader setter du ribba tilbake i ovnen (på midterste rille). Den høye temperaturen gjør at svoren etter hvert vil begynne å blåse seg opp og bli sprø (etter 10-20 minutter). Følg med underveis, og dekk gjerne til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, slik at du får et mest mulig jevnt resultat til slutt. Ta vare på stekesjyen (se nedenfor).

Hvis svoren likevel ikke blir sprø kan du benytte grillelementet (eller varmluftsgrill 225 grader), men da må du dra krakken inntil stekeovnsdøra og passe på at svoren ikke blir brent.

La ribba hvile (utildekket) i minst 20 minutter før du skjærer den opp i passende stykker.

LANGTIDSSTEKING PÅ LAVERE TEMPERATUR

Du kan fint steke ribba på lavere temperatur, for eksempel mellom 80 og 120 grader. Da vil du kanskje oppnå et enda saftigere resultat. Bruk samme fremgangsmåte og kjernetemperatur som beskrevet ovenfor, men vær oppmerksom på at det selvsagt vil ta lengre tid. Dersom du steker ribba på 90 grader bør du beregne minst 8 timer.

TIPS

  • Bruk langpanne eller ildfast form som bare er litt større enn ribba du skal steke. Dersom formen blir for stor vil grønnsakene og væsken i forme fordampe og bli svidd i ribbefettet. Er formen tilpasset størrelsen på ribba bevares den gode stekesjyen og du har et kjempebra utgangspunkt for en god saus.
  • Vær obs på at det er tykkelsen på ribba, og ikke antall kilo, som bestemmer steketiden.
  • Beregn ca. 500 g ribbe pr. person. Da er det rikelig med mat, og du har også litt kald ribbe til juledagslunsjene, hvis du liker det.

SJYSAUSEN

Sil av ribbesjyen og kok opp. Fjern krydderet og mos grønnsakene gjennom sikten med baksiden av en sleiv eller lignende. Gi sjyen et oppkok og dryss over ca. 1 ss hvetemel og la det synke ned i gryta, før du pisker det hele sammen. Pisker du før melet synker ned får du klumper, så her lønner det seg å følge oppskriften! Smak til med 1-2 ss soyasaus og ca. 1 ss worchestershiresauce og la det koke noen minutter. Smakt til med salt og pepper, om nødvendig. Hold sjyen varm.

Dersom du ikke ønsker å ha med ribbefettet i sausen kan du skille kraften fra fettet. Det gjør du ved å ha ribbesjyen i en bolle eller liten kjele, og sett den kaldt. Når kraften kjølner vil fettet legge seg på toppen. Fjern fettet med en skje og bruk noe av det til å steke potetene og det øvrige tilbehøret, se nedenfor. Gi kraften et oppkok, jevn den eventuelt med litt hvetemel som beskrevet ovenfor, og smak den eventuelt til med litt nypresset appelsinjuice og soyasaus.

TILBEHØR

Det ligger ofte mange tradisjoner bak tilbehøret til ribbemiddagen. Ta en titt på onsdagens innlegg hvor jeg har skrevet litt om hvilket tilbehør vi bruker, og her finner du også oppskrifter på mammas ovnsbakte poteter, rødkål og honningstekte epler. I tillegg pleier vi å ha julepølser og medisterkaker.

LITT LOGISTIKK

Det kan ofte være en utfordring å få alt ferdig samtidig – og til rett tid. Det kan derfor være lurt å time det slik at ribba er ferdigstekt 1-2 timer før den skal serveres. La den hvile utildekket på kjøkkenbenken. Jeg pleier å servere mammas ovnsbakte poteter (som stekes i litt av ribbefettet). Først steker jeg potetene ved 225 grader i ca. 25 minutter, deretter skrur jeg varmen ned til 200 grader og steker ribbestykkene sammen med potetene, samt medisterkaker, julepølser og ribbestykkene, til potetene er gylne og det øvrige er gjennomvarmt, etter ca. 20 minutter. Julepølsene deles i mindre biter, og skjær gjerne et lite kryss på endene så får de samme fasong som du ser på bildene over. Snu litt på poteter, medisterkaker og julepølser i løpet av steketiden, og pass på at sjyen og resten av tilbehøret er ferdig omtrent samtidig. Dersom ribba fortsatt er ganske varm så vil den ikke trenge så lang tid i stekeovnen, så da bør du drøyde det litt med å varme opp den.

GOD JUL!

Inspirasjon til dette innlegget har jeg fra flere kilder, blant annet fra matbloggkollegaene Heia Mat og Hobbykokken

LANGTIDSSTEKT RIBBE MED SJYSAUS
I disse førjulstider er det et mylder av oppskrifter på "verdens beste ribbe" og "sprø-svor-garantier". Tilberedningsmåtene varierer veldig, og det er derfor ikke enkelt å navigere i denne "ribbejungelen". Jeg vil ikke utrope meg til noen ribbeekspert, for jeg lager stort sett bare ribbe på julaften, og har benyttet ulike oppskrifter gjennom tidene. De siste årene har jeg langtidsstekt ribba med godt resultat. Det er mange som har etterlyst oppskrift på langtidsstekt ribbe, og jeg har derfor i år gjort et unntak og har stekt to ribber i løpet av de siste ukene, for å teste litt før jeg deler dette innlegget med dere. Min erfaring er at ribba blir aller best dersom du benytter ribbe av god kvalitet, krydrer den godt, langtidssteker den, benytter steketermometer - og følger du tipsene nedenfor får du høyst sannsynlig sprø svor også.
Porsjoner8 porsjoner
Ingredienser
Instruksjoner
INNKJØP
  1. Nå har det seg sånn at resultatet blir uansett ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine, og det er ikke akkurat her du bør bruke sparekniven når du er på juleshopping. Unn deg en ribbe av god kvalitet, gjerne en økologisk ribbe hvis du har muligheten til det. Sjekk at det er godt med fett under svoren og at ribba er godt marmorert med fett mellom kjøttlagene. Det er lettere å få til sprø svor på ribber som har nok fett, så ikke kjøp den magreste ribba.
FORBEREDELSER, 2-3 DAGER FØR SERVERING
  1. Hvis det ikke er gjort fra før må du rute opp svoren, så smått som mulig - da blir den sprøest. Bruk en skarp kniv eller tapetkniv og skjær gjennom svoren og ca. 1/2 cm ned i spekket, men ikke ned i kjøttet. Prøv å få rutene parallelt med bena, slik at det blir lettere å skjære opp senere. Rutingen er viktig for drenering av vann og fett under stekingen, og er avgjørende for om du får en sprø svor eller ikke. Krydre ribba med rikelig med salt og nykvernet sort pepper, og pass på å gni rikelig med krydder på hele ribba, og spesielt rikelig med salt inn i svoren. Legg ribba med svorsiden ned i en form, kle den med aluminiumsfolie, og sett den i kjøleskapet. Jeg pleier å krydre juleribba den 21. desember.
STEKING AV RIBBE
  1. Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem stekeovnens langpanne (eller bruk en egnet ildfast form dersom ribba ikke er så stor) og ha kyllingkraft, grønnsaker, krydder og halvparten av det varme vannet oppi. Legg ribba oppi med svorsiden opp og hell oppi mer varmt vann til det står ca. 2 cm opp på ribba. (Du kan også steke ribba med svorsiden ned, hvis du heller foretrekker det.) Kle formen med aluminiumsfolie, og pass på at det blir tett. Pensle gjerne folien med litt olje først slik at den ikke setter seg fast i svoren. Damp ribba (på midterste rille) i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker. Ta ribba ut av ovnen og senk temperaturen til 120 grader (eventuelt enda lavere, se nedenfor). Fjern aluminiumsfolien (og snu ribba hvis du har dampet den med svorsiden ned). Sjekk at svoren er ordentlig rutet overalt, og skjær den eventuelt opp på nytt der det ikke ble bra nok første gangen. Lag en avlang ball av aluminiumsfolien (eller bruk en liten asjett opp ned) og legg den under ribba slik at den får en svak forhøyning på midten, slik at fettet og vannet kan renne av. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av ribba, men uten at det kommer borti ben. Sett ribba tilbake i stekeovnen (på midterste rille) og stek til den har en kjernetemperatur på 80 grader, etter ca. 5 timer. Hell eventuelt oppi mer kokende vann dersom væsken koker inn underveis. Ta ut ribba av ovnen og øk temperaturen til 275 grader. Fjern steketermometeret.
SPRØ SVOR
  1. Når termostaten viser 275 grader setter du ribba tilbake i ovnen (på midterste rille). Den høye temperaturen gjør at svoren etter hvert vil begynne å blåse seg opp og bli sprø (etter 10-20 minutter). Følg med underveis, og dekk gjerne til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, slik at du får et mest mulig jevnt resultat til slutt. Ta vare på stekesjyen (se nedenfor). Hvis svoren likevel ikke blir sprø kan du benytte grillelementet (eller varmluftsgrill 225 grader), men da må du dra krakken inntil stekeovnsdøra og passe på at svoren ikke blir brent. La ribba hvile (utildekket) i minst 20 minutter før du skjærer den opp i passende stykker.
LANGTIDSSTEKING PÅ LAVERE TEMPERATUR
  1. Du kan fint steke ribba på lavere temperatur, for eksempel mellom 80 og 120 grader. Da vil du kanskje oppnå et enda saftigere resultat. Bruk samme fremgangsmåte og kjernetemperatur som beskrevet ovenfor, men vær oppmerksom på at det selvsagt vil ta lengre tid. Dersom du steker ribba på 90 grader bør du beregne minst 8 timer.
TIPS
  1. Bruk langpanne eller ildfast form som bare er litt større enn ribba du skal steke. Dersom formen blir for stor vil grønnsakene og væsken i forme fordampe og bli svidd i ribbefettet. Er formen tilpasset størrelsen på ribba bevares den gode stekesjyen og du har et kjempebra utgangspunkt for en god saus. Vær obs på at det er tykkelsen på ribba, og ikke antall kilo, som bestemmer steketiden. Beregn ca. 500 g ribbe pr. person. Da er det rikelig med mat, og du har også litt kald ribbe til juledagslunsjene, hvis du liker det.
SJYSAUSEN
  1. Sil av ribbesjyen og kok opp. Fjern krydderet og mos grønnsakene gjennom sikten med baksiden av en sleiv eller lignende. Gi sjyen et oppkok og dryss over ca. 1 ss hvetemel og la det synke ned i gryta, før du pisker det hele sammen. Pisker du før melet synker ned får du klumper, så her lønner det seg å følge oppskriften! Smak til med 1-2 ss soyasaus og ca. 1 ss worchestershiresauce og la det koke noen minutter. Smakt til med salt og pepper, om nødvendig. Hold sjyen varm. Dersom du ikke ønsker å ha med ribbefettet i sausen kan du skille kraften fra fettet. Det gjør du ved å ha ribbesjyen i en bolle eller liten kjele, og sett den kaldt. Når kraften kjølner vil fettet legge seg på toppen. Fjern fettet med en skje og bruk noe av det til å steke potetene og det øvrige tilbehøret, se nedenfor. Gi kraften et oppkok, jevn den eventuelt med litt hvetemel som beskrevet ovenfor, og smak den eventuelt til med litt nypresset appelsinjuice og soyasaus.
TILBEHØR
  1. Det ligger ofte mange tradisjoner bak tilbehøret til ribbemiddagen. Ta en titt på onsdagens innlegg hvor jeg har skrevet litt om hvilket tilbehør vi bruker, og her finner du også oppskrifter på mammas ovnsbakte poteter, rødkål og honningstekte epler. I tillegg pleier vi å ha julepølser og medisterkaker.
LITT LOGISTIKK
  1. Det kan ofte være en utfordring å få alt ferdig samtidig - og til rett tid. Det kan derfor være lurt å time det slik at ribba er ferdigstekt 1-2 timer før den skal serveres. La den hvile utildekket på kjøkkenbenken. Jeg pleier å servere mammas ovnsbakte poteter (som stekes i litt av ribbefettet). Først steker jeg potetene ved 225 grader i ca. 25 minutter, deretter skrur jeg varmen ned til 200 grader og steker ribbestykkene sammen med potetene, samt medisterkaker, julepølser og ribbestykkene, til potetene er gylne og det øvrige er gjennomvarmt, etter ca. 20 minutter. Julepølsene deles i mindre biter, og skjær gjerne et lite kryss på endene så får de samme fasong som du ser på bildene over. Snu litt på poteter, medisterkaker og julepølser i løpet av steketiden, og pass på at sjyen og resten av tilbehøret er ferdig omtrent samtidig. Dersom ribba fortsatt er ganske varm så vil den ikke trenge så lang tid i stekeovnen, så da bør du drøyde det litt med å varme opp den.
Notater

GOD JUL!

Inspirasjon til dette innlegget har jeg fra flere kilder, blant annet fra matbloggkollegaene Heia Mat og Hobbykokken

Urtebakt kalkunbryst med rotgrønnsaker og appelsinchilisaus + nydelig bringebærsaus til riskremen

$
0
0

* 23. DESEMBER * Nå er det endelig juleferie for min del, og fri fra jobb til og med 3. januar. Men, jeg tar ikke juleferie fra bloggen riktig enda, først vil jeg dele noen gode sausoppskrifter (++) som smaker godt til julematen.Kalkun er for mange typisk jule-/nyttårsmat og da må det serveres god saus til! Jeg er ofte ikke så begeistret for litt fete sauser, men denne appelsinsausen med chili er...

Source

Ribbe med sjysaus og tradisjonelt tilbehør + riskrem

$
0
0
Julekvelden 2010 er historie og jeg ser tilbake på en koselig familiefeiring sammen med de jeg er aller mest glad i, med nissebesøk, varmende og flotte gaver - og ikke minst en god julemiddag! Jeg lager ribbe kun en gang pr år og det er på julaften. Det er med andre ord ikke snakk om å smake seg frem og teste ut på forhånd, det blir som det blir, og med (bitte)små variasjoner fra år til år. Årets ribbemiddag var virkelig en høydare og må få plass på bloggen, slik at jeg (og kanskje andre) kan benytte den som inspirasjon til neste års ribbemiddag.

Pinnekjøtt og krydderkokte pærer

$
0
0

Pinnekjøtt sto på menyen 2. juledag, med krydderkokte pærer med friske bær og vaniljeis til dessert. Det smakte utrolig godt, med minimalt av arbeidsinnsats i forkant! Pinnekjøttet ble tilberedt etter Hellstrøms oppskrift, som jeg vet tidligere har vært tilgjengelig på nett – men i år fant jeg den ikke. Men, heldigvis hadde jeg notater fra i fjor! Slik gjorde jeg det: Vann ut pinnekjøttet i...

Source

Juleskinke med kålrotstappe og sennepsaus

$
0
0

Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og stikk steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken. Legg skinken i ildfast fat eller lignende (med “åpningen” til steketermometeret øverst) og stek på over- og undervarme ved 125 grader til skinkesteken har en kjernetemperatur på 70 grader. Med enn stek på ca. 1,3 kg vil det ta ca. 2,5-3 timer. La skinken hvile minst 15 minutter før...

Source

Rødløksmarmelade med balsamico

$
0
0

Ha oljen i stekepannen og rør inn kajennepepper og spisskummin. Ha i løkskiver og revet ingefær og la det surre i oljen til løken er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller hvitvinseddik) og balsamicoeddik og la væsken koke inn over svak varme. Tilsett sukkeret og la det surre med, til det er oppløst og løkblandingen er karamellisert. Smak eventuelt til med mere krydder om nødvendig. Ha marmeladen på...

Source

OVNSBAKT TORSK MED KARAMELLISERT LØK OG MANDELPOTETPURÈ

$
0
0

TORSK OG TOMATER: Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt og la den ligge i ca. 15 minutter. Skyll av saltet av torsken og tørk den med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med litt pepper. Legg en liten kvast frisk rosmarin på hvert fiskestykke og rull torsken inn i spekeskinken. Legg tomatene og torskestykkene (med “skinkeskjøten” ned) i et smurt ildfast fat og stek...

Source

PINNEKJØTT PÅ “MANDELPOTETSENG”

$
0
0

Vann ut pinnekjøttet i ca. 24 timer, og bytt gjerne vann et par ganger underveis. 3-4 timer før servering: Finn frem en stor kasserolle/gryte og fordel hele, vaskede og uskrelte mandelpoteter i bunnen. Det skal visstnok gå bra med amadinepoteter også. Ha i vann til potetene er så vidt dekket. Legg det utvannede pinnekjøttet oppi gryta, sett på lokk (viktig at det er tett slik at ikke alt vannet...

Source

TILBEHØR TIL JULERIBBA; RØDKÅL, POTETER OG EPLER

$
0
0

Julaften er rett rundt hjørnet, og da er et av det store samtaleemnene “hva spiser dere på julaften?”. Vi spiser ribbe, vi, og som tilbehør serveres julepølser, medisterkaker, rødkål, rosenkål, gulrøtter, stekte epler, tyttebærsyltetøy, sennep – og mammas ovnsbakte poteter. I dette innlegget vil jeg dele oppskrift på rødkål, honningstekte epler og mammas ovnsbakte poteter. RØDKÅL...

Source

LANGTIDSSTEKT RIBBE MED SJYSAUS

$
0
0

INNKJØP Nå har det seg sånn at resultatet blir uansett ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine, og det er ikke akkurat her du bør bruke sparekniven når du er på juleshopping. Unn deg en ribbe av god kvalitet, gjerne en økologisk ribbe hvis du har muligheten til det. Sjekk at det er godt med fett under svoren og at ribba er godt marmorert med fett mellom kjøttlagene. Det er lettere å få til sprø...

Source


LANGTIDSSTEKT KALKUNBRYST MED APPELSINCHILISAUS

$
0
0

Fres den finhakkede sjalottløken og chilien i litt smør, og la det surre til løken er blank og myk. Legg til side. Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og stek det på alle sider i en stekepanne. Legg det deretter over i et ildfast fat som er litt større enn fileten. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av kalkunbrystet, men pass på at det ikke kommer i kontakt med benet. Hell...

Source

REINSDYRFILET MED PLOMMER, RØDVINSAUS OG ANNAPOTETER

$
0
0

Skrell og vask potetene og skjær dem opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Legg potetskivene i en liten, vid bolle. Smelt smøret og tilsett hvitløk, salt og timian. Hell blandingen over potetskivene og vend det forsiktig sammen. Finn frem et muffinsbrett og smør ca. 8 av fordypningene, eller bruk 8 små ildfaste former. Stable potetskivene oppå hverandre, sånn ca. 8 stabler i...

Source

TORSK MED BACONSMØR OG ERTEPURE

$
0
0

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Vask potetene (og skrell dem om nødvendig), og ha dem i et ildfast fat. Skrell gulrøttene og skjær dem i jevnstore biter. Det er viktig at grønnsakene har lik størrelse slik at de blir ferdige i ovnen omtrent samtidig. Drypp over litt olivenolje, tilsett 1 ss smør og strø over litt flaksalt. Stekes midt i ovnen i ca. 30 minutter, til grønnsakene...

Source

REINSDYRSTEK MED PORTVINSAUS OG ROTFRUKTGRATENG

$
0
0
ROTFRUKTGRATENG Skrell og skyll alle grønnsakene til rotfruktgratengen, og skjær dem opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har. Det er vanskelig å angi mengden av de ulike grønnsakene eksakt, så her må du se an magemålet til middagsgjestene. Smør en ildfast form (ca. 17 x 25 cm) med olje og legg grønnsakene lagvis. Fordel litt ost og smør mellom lagene (omtrent to lag av hver), og krydre med salt, pepper og frisk timian. Hell over fløten og avslutt med et lag med ost. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 45 minutter-1 time, til grønnsakene er møre og fine. La gratengen hvile i ca. 10 minutter før servering. REINSDYRSTEK La gjerne reinsdyrsteken ligge i romtemperatur en times tid før du skal begynne å tilberede det. Gni kjøttet inn med salt og pepper, og surr med bomullshyssing hvis den ikke allerede har en strømpe på seg. Ha litt nøytral olje i stekepannen og stek steken på middels varme på alle sider. Ha litt smør, et knust hvitløksfedd og frisk timian i stekepannen mot slutten av steketiden, og øs det smeltede smøret over steken. Legg steken i en liten ildfast form og hell stekesjyen over. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av steken. Stekes ved 100-125 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til kjøttet har en kjernetemperatur på 56-62 grader. Steketiden vil variere etter hvor stor steken din er, hvor lange du har brunet den og hvilken steketemperatur du velger. (Ved steking på 125 grader tar det ca. 2 timer å steke en reinsdyrstek på ca. 1,6 kg.) Hvor høy kjernetemperatur en ønsker er en smakssak. Ved 56 grader er kjøttet ganske rødt og medium ved 62 grader. Steken på bildet hadde en kjernetemperatur på 58 grader. La kjøttet hvile i ca. 20 minutter før du fjerner bomullstråden/strømpen og skjærer det opp i skiver. EPLE- OG PORTVINSAUS Mens kjøttet koser seg i ovnen lager du sausen. Ha eplejuice, portvin, (konsentrert) viltfond og balsamicoeddik i en vid gryte og kok opp. Fjern skallet på løken (se tips nedenfor) og ha løken i gryta. La sausen reduseres til omtrent halvparten. Det tar ca. 20 minutter. Rett før servering fisker du opp småløken, og rører inn smøret. Hold sausen varm, men pass på at den ikke koker! ANRETNING Server reinsdyrsteken sammen med rotfruktgratengen og løken, og drypp den deilige portvinssausen over kjøttet. Pynt gjerne med litt frisk timian, og nyt retten - gjerne med en god rødvin i glasset. TIPS
  • Dersom du bare har en stekeovn til rådighet kan du steke gratengen nesten ferdig (40-45 minutter) og kle den med aluminiumsfolie. Stek deretter reinsdyrsteken ferdig, og sett gratengen tilbake i ovnen (200 grader) mens kjøttet hviler.
  • Det kan ofte være vanskelig å fjerne skallet på småløk. Kok opp en kasserolle med vann, ha løken oppi og la den trekke i omtrent ett minutt, før du heller av vannet og har løken oppi iskaldt vann. Fjern deretter skallet.
VELBEKOMME! [wpurp-searchable-recipe]REINSDYRSTEK MED PORTVINSAUS, SMÅLØK OG ROTFRUKTGRATENG - Å lage et lite festmåltid er ikke noen sak når du benytter gode råvarer. Reinsdyrkjøtt er en fantastisk råvare, og benytter du steketermometer, har du full kontroll på kjernetemperaturen og er nærmest garantert et saftig, mørt og smakfullt resultat. Tilbehøret serveres i en og samme form, nemlig en smakfull rotfruktgrateng. Det hele toppes av eple- og portvinsaus med deilige, søte og møre småløk. Ypperlig søndagsmiddag eller gjestemat! Oppskriften er hentet fra min nye kokebok Trine inviterer - og kan dobles eller tredobles alt etter hvor mange dere blir rundt bordet. - REINSDYRSTEK: reinsdyrstek ((surret)), salt og pepper, nøytral olje, smør, hvitløksbåt (, knust), frisk timian, ROTFRUKTGRATENG: poteter (, i skiver), søtpotet (, i skiver), sellerirot (, i skiver), gulrøtter (, i skiver), kålrot (, i skiver), smør (, i tynne skiver), ost (, revet), frisk timian (, hakket), kremfløte, EPLE- OG PORTVINSAUS: eplejuice, portvin, konsentrert viltfond (, smak til)), balsamicoeddik ((vellagret type), smak til), sukker (, smak til), småløk, smør (, i terninger), - [/wpurp-searchable-recipe]

VINTERSALAT MED GRØNNKÅL, RØDKÅL, FENNIKEL OG EPLE

$
0
0

Skyll og rens grønnkålen og fjern de groveste stilkene. Skjær grønnkålen opp i tynne strimler og legg den i en stor salatbolle. Drypp over olivenoljen og masser den gjerne inn i grønnkålen. Skjær opp resten grønnsakene og frukten som angitt, og ha i bollen. Bruk gjerne en mandolin el. på rødkål og fennikel, hvis du har. Hakk valnøttene grovt, og ha i salaten. Del granateplet i to...

Source

Viewing all 72 articles
Browse latest View live