Quantcast
Channel: Julemiddag – TRINES MATBLOGG
Viewing all 72 articles
Browse latest View live

Serranosvøpt førjulstorsk med timianvinaigrette, bakte tomater og stekte mandelpoteter

$
0
0

* 14. DESEMBER *

En god torskemiddag hører ofte julen til. Hva med å diske opp med en god og enkel torskemiddag nå i julestria også? Kanskje med et godt glass rødvin til? Du trenger:

1 stykke torskefilet pr. person (gjerne ryggstykke)
1-2 fedd hvitløk, delt i to på langs
1 skive serranoskinke pr. person
Nykvernet pepper
Frisk timian
*
Mandelpoteter, delt i to på langs
Olivenolje
Flaksalt
*
God olivenolje
Balsamicoeddik
Salt
Pepper
Frisk timian uten kvist, hakket
*
Cherrytomater, delt i to
*
Øvrig garnityr etter smak, for eksempel asparges eller brekkbønner
*

Begynn med potetene. Vask potetene godt og del de i to på langs. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Ringle over god olivenolje og strø litt flaksalt over. Stekes ved 225 grader til poteten er mør og har fått fin farge. Rør i poteten etter ca 10 minutter. De er ferdigstekt etter ca 25-40 minutter alt etter størrelsen på potetene.

Når det er ca 15 minutter igjen av steketiden har du cherrytomaten oppi sammen med potetene (i et hjørne av stekebrettet). Ringle over litt olivenolje og strø litt flaksalt over.

Varm opp smør eller olje i en stekepanne og ha oppi hvitløksfeddene (delt i to på langs). Stek filetene raskt på begge sider slik at de får fin og brun stekeskorpe. Legg skinkeskivene utover på en fjøl og løft fileten oppå. Ha på litt nykvernet pepper og en liten timiankvast. Pakk skinken rundt fiskefileten og legg den i en ildfast form med skjøten ned. Stekes på nest øverste rille på 200 grader på grillfunksjon, i ca 5 minutter, til skinken er sprøstekt og fisken er ferdig. Pass på slik at det ikke svir seg! Fisken er ferdig når den «faller» fra hverandre.

Rist sammen ingrediensene til timianvinaigretten (for eksempel 5 ss olje og 2 ss eddik til 3-4 porsjoner). Ringle litt vinaigrette over fisken og/eller poteten ved servering.

Velbekomme!

The post Serranosvøpt førjulstorsk med timianvinaigrette, bakte tomater og stekte mandelpoteter appeared first on TRINEs MATBLOGG.


Senneps- og honningmarinert svinefilet med stekt blomkål og potetpurè

$
0
0

* 4. DESEMBER *

Det er mye som skal ordnes nå før jul, men likevel prioriterer vi sosiale sammenkomster med familie og venner. Her kommer forslag til en velsmakende middag for et smaksrikt førjulslag. Retten har gode og litt utradisjonelle kombinasjoner, og kan virkelig anbefales! Denne oppskriften er for tre, men kan dobles eller tredobles alt etter som. Finn frem:

Svinefilet og sennepssaus
600 gram svinefilet
ca 3 ss honningsennep
salt og pepper
ca 1,5 dl varmt vann
2 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
limesaft
*
Stekt blomkål

1 liten blomkål, delt i små buketter

3 tørkede aprikoser, i små terninger
2 vårløk, i skiver
20 gram kapers
*
Potetpurè
ca 500 gram poteter
1 dl melk eller fløte
1-2 ss smør
salt og hvit pepper
*
Gni svinefileten inn i salt og pepper, og brun den på alle sider i litt smør. Legg fileten i et lite ildfast fat som passer akkurat til fileten, og fordel honningsennepen over. Har du ikke honningsennep kan du smake deg frem ved å blande honning og sennep. Kok ut pannen med vannet og hell det i formen, sammen med sjalottløk, hvitløk, honning, laurbærblad og litt limesaft. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten og stek ved ca 150 grader til kjernetemperaturen er 68-70 grader. La fileten hvile ca 15 minutter før du skjærer i den (legg litt alufolie over). Sil av sausen og ha den i en liten kasserolle. Kok forsiktig opp og smak eventuelt til med mere limesaft, salt og pepper. Hold sausen varm.
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet og la de dampe av litt. Mos potetene med en stapper, mens du tilsetter melk/fløte og smør. Smak til med salt og hvit pepper.
Legg aprikosbitene og kapersen i litt vann og la det trekke i ca 20 minutter. Tøm av vannet. Stek blomkålbukettene i smør på middels varme til den er nesten mør. Tilsett vårløk, aprikos og kapers og varm opp. Smak til med salt og pepper, og blomkålblandingen er klar for servering.
*
Skjær svinefileten i passe stykker og server sammen med den stekte blomkålblandingen og potetpurè, og med den deilige sennepssausen som selve kronen på verket.

Inspirasjon til tilbehøret til denne retten har jeg delvis hentet fra Rune Pals og Christer Berens bok «Helt Chef!»

The post Senneps- og honningmarinert svinefilet med stekt blomkål og potetpurè appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Juletorsk med tapenade og sprøstekt spekeskinke

$
0
0

* 9. DESEMBER *

Under en førjulsmiddag med gode venner serverte jeg denne retten, som besto av dampet torsk med tapenade, sprøstekt spekeskinke, ovnsbakte tomater, sautert spinat og stekte potetskiver med ristede pinjekjerner. Det var et godt valg og gjestene, og ikke minst vertinnen selv, var veldig fornøyd. Oppskriften på et godt torskemåltid og grunnlag for en god vennemiddag er følgende:

*

torskefilet
maldonsalt
spekeskinke
*
tapenade (til 6-8 porsjoner)
100 gram sorte oliven
2 ansjosfileter
2 hvitløksfedd
2 ss persille
1-2 ss olivenolje
1-2 ts Dijonsennep
salt
pepper
*
poteter, i skiver på langs
olivenolje
maldonsalt
pinjekjerner
*
cherrytomater
olivenolje
maldonsalt
*
spinat, vasket og renset
rødløk, i tynne båter
vårløk, i skiver på skrå
olivenolje
salt
pepper
*

Potetene: skjær potetene i passe skiver på langs og legg på et bakepapirkledt stekebrett. Stekes ved ca 225 grader til potetene er gjennomstekte og har fått en fin brunfarge, etter ca 20-30 minutter. Har du god tid kan du langtidssteke tomatene på lav varme over lengre tid, se her. Har du ikke tid til det kan du steke tomatene sammen med potetene de siste 10-15 minuttene. Rist pinjekjernene i tørr stekepanne til de blir lett gyldne.

Tapenade: ha alle ingrediensene i en foodprosessor eller stavmikser og kjør til en jevn masse.

Torsken: Ringle over litt olivenolje og strø litt maldonsalt over. Stek i stekovn ved ca 150 grader i ca 20 minutter, eller damp den i dampovn. Fisken er ferdig når den såvidt faller fra hverandre.

Spekeskinken: Stek spekeskinkeskivene i tørr stekepanne på middels varme, til skinkeskivene blir sprø. La de renne av på kjøkkenpapir.

Spinaten: La løken surre i litt smør til den blir blank og myk. Tilsett vårløk og spinat og la det surre med til spinaten såvidt faller sammen. Krydre med salt og pepper og server umiddelbart.

Anrett torsken med en raus klatt med tapenade på toppen, sammen med grønnsakene, den sprøstekte spekeskinken og potetene. Dryss pinjekjernene over potetene – og server!

(PS, De ovnsbakte tomatene fikk dessverre ikke være med på bildet, men da de kom til rette kompletterte de retten både visuelt og smaksmessig.)

Enjoy!

The post Juletorsk med tapenade og sprøstekt spekeskinke appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Urtebakt kalkunbryst med rotgrønnsaker og appelsinchilisaus + nydelig bringebærsaus til riskremen

$
0
0

* 23. DESEMBER *

Nå er det endelig juleferie for min del, og fri fra jobb til og med 3. januar. Men, jeg tar ikke juleferie fra bloggen riktig enda, først vil jeg dele noen gode sausoppskrifter (++) som smaker godt til julematen.Kalkun er for mange typisk jule-/nyttårsmat og da må det serveres god saus til! Jeg er ofte ikke så begeistret for litt fete sauser, men denne appelsinsausen med chili er så god at også jeg forsyner meg grådig, og det gjør også de andre rundt bordet, så her er kunsten å lage nok! Du er herved advart!

Denne kalkunmiddagen serverte jeg døtrene mine i forkant av årets konfektmaraton, hvor det var viktig med et godt måltid i magen før vi viet oss i kalorienes tjeneste. Jentene var storfornøyde med maten, og ga tydelig uttrykk for at de satte pris på å få servert mammas mat og appelsinchilisaus igjen. Til 4 trenger du omtrent:

Urtebakt kalkunbryst
800-1000 gram kalkunbryst
smør
sitronsaft
timian
salt og pepper

Gni inn kalkunbrystet med smør og sitron, og krydre med timian, salt og pepper. Pakk inn kalkunbrystet i aluminiumsfolie. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av brystet, men pass på at hullet (i folien) kommer litt høyt oppe på «pakken» din, slik at kraften ikke siver ut. Stekes ved 150 grader til kjernetemperaturen er ca 70 grader. Det vil ta ca 2,5 -3 timer, avhengig av hvor stort kalkunbrystet er. Har du det travelt kan du eventuelt øke temperaturen litt, til maksimalt 175 grader. Når kalkunbrystet har nådd kjernetemperaturen åpner du lett på folien og lar den hvile i ca 20 minutter, før du skjærer den i passende skiver.

Ovnsbakte rotgrønnsaker
ca 10 poteter, i skiver på langs
4 gulrøtter, i staver
1 sellerirot, i staver
smør/olje
salt og pepper

Legg potetene på matpapir i en langpanne. Ringle over litt olivenolje eller ha på noen klatter med smør. Krydre med salt og pepper, og stek ved 200 grader varmluft (eller 220 grader ordinær over- og undervarme) i ca 5-10 minutter. Tilsett så gulrøttene og selleriroten og stek videre til grønnsakene er møre og fine, og har fått litt farge i kantene.

Appelsinsaus med chili (normalt nok til 6-8 porsjoner)
3-4 sjalottløk, finhakket
1-2 ss smør
1-2 ts frisk chili, finhakket
3 dl appelsinjuice
3 dl kyllingkraft eller vann + kyllingfond
3 dl creme fraiche
revet appelsinskall av ca 1/2 appelsin
salt og hvit pepper

Fres løken i smøret, til det blir blankt og mykt. Tilsett chili, appelsinjuice og kyllingkraften.

Du kan eventuelt erstatte noe av kraften med hvitvin. La sausen koke ca 10 minutter. Rett før servering tilsetter du creme fraiche og appelsinskall og varm opp. Smak til med salt og hvit pepper. (Denne sausen er også god til feks kylling og svinekjøtt.)

Asparges
eventuelt 12 asparges (kan sløyfes)
salt og sukker

Kok aspargesen i ca 2-4 minutter i vann tilsatt litt salt og sukker. Ta de opp av vannet og server umiddelbart.

Anrett det hele på varme tallerkener med en raus dose med appelsinsaus. Det kan også være lurt å sette litt ekstra saus i et sausenebb på bordet, så slipper du å fly til og fra komfyren når den ene etter den andre av gjestene ber om påfyll…

Mens vi er i gang med gode sauser tenkte jeg at jeg samtidig skulle tipse om bringebærsaus som passer godt til riskrem, noe som er en dessert som vil stå på mange dessertbord i morgen ettermiddag, inkludert vårt. Finn frem:

1/2 dl vann
ca 75 gram sukker
1 vaniljestang
ca 200 gram frosne bringebær
1/2 sitron, saften

Kok opp vann og sukker. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken, og sett til avkjøling. Tilsett de frosne bringebærene og presset sitron og la blandingen stå og trekke til bringebærene er nesten opptinte. Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor. Sil sausen slik at du slipper å få med de små bringebærstenene. Hvis du synes sausen ikke er søt nok kan du eventuelt smake den til med litt (siktet) melis.

Bringebærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap og kan også fryses.

Ha en fin lillejulaften!

The post Urtebakt kalkunbryst med rotgrønnsaker og appelsinchilisaus + nydelig bringebærsaus til riskremen appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Ribbe med sjysaus og tradisjonelt tilbehør + riskrem

$
0
0

Julekvelden 2010 er historie og jeg ser tilbake på en koselig familiefeiring sammen med de jeg er aller mest glad i, med nissebesøk, varmende og flotte gaver - og ikke minst en god julemiddag! Jeg lager ribbe kun en gang pr år og det er på julaften. Det er med andre ord ikke snakk om å smake seg frem og teste ut på forhånd, det blir som det blir, og med (bitte)små variasjoner fra år til år. Årets ribbemiddag var virkelig en høydare og må få plass på bloggen, slik at jeg (og kanskje andre) kan benytte den som inspirasjon til neste års ribbemiddag.

Selve ribben er tilberedt etter inspirasjon fra Eivind Hellstrøm. Vi var seks voksne og to barn til bords, og hadde rikelig med rester igjen til 1. juledagsbuffeten.

Slik gjorde jeg det:

Ribbe à la Hellstrøm
  • 3,7 kg tynnribbe med rutet svor
  • grovt havsalt
  • sort grovkvernet pepper
  • vann
  • 10 hvitløkfedd med skall
  • 8 sjalottløk, delt i to eller fire

Gni inn ribben med grovt havsalt og grovkvernet sort pepper minst ett døgn før den skal inntas. Legg ribben i et ildfast fat med svoren ned og fyll op med vann til det dekker svoren. Stekes ved over- og undervarme ved 180 grader i 1 time.

Snu ribben og ha hvitløksfedd og sjalottløk i bunnen av panna, sammen med stekesjyen. Spe eventuelt på med mere vann. Stek ytterligere en time (med svorsiden opp). Ta ut ribben og øs ribbesjyen over svoren, og sett den tilbake i ovnen. Gjenta dette flere ganger i løpet av den neste halvtimen. Følg med  mot slutten, om svoren begynner å sprekke. Sett inn brettet litt høyt i ovnen mot slutten av steketiden. Etter ca 2,5 time total steketid skal en ribbe på 2-2,5 kg være ferdig, og du må korte ned/øke steketiden etter størrelsen på ribbestykket du steker. Jeg stekte en ribbe på ca 3,7 kg og stekte den totalt 2 timer og 45 minutter, og fikk et perfekt resultat! Har du ikke sprø svor etter endt steketid kan du sette på grillen noen minutter, så får ribben det lille ekstra slik at den blir helt perfekt!

La ribben hvile minst 30 minutter, før du deler den i passe biter.

Ribbesjy med det lille ekstra
  • Stekesjyen
  • 1 ss hvetemel
  • 1-2 ss soyasaus
  • 1 ss worcherstershiresauce
  • evt litt salt og pepper

Sil av ribbesjyen og kok opp. Mos hvitløk og sjalottløk gjennom sikten med baksiden av en sleiv eller lignende. Dryss over ca 1 ss hvetemel og la det synke ned i gryta, før du pisker det hele sammen. Pisker du før melet synker ned får du klumper, så her lønner det seg å følge oppskriften! Tilsett soyasaus og worchestershiresauce og la det koke noen minutter. Smakt til med eventuelt salt og pepper.

Medisterkaker
  • ca 1 kg grov medisterdeig
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • salt
  • frisk ingefær, revet
  • revet muskatnøtt
  • 1-2 ss potetmel
  • sort nykvernet pepper
  • melk
  • smør til steking

Kjør medisterdeigen sammen med salt i en kjøkkenmaskin, til deigen blir seig. Tilsett potetmel, sjalottløk, ingefær og muskatnøtt. Spe med melk og smak eventuelt til med mere krydder, salt og pepper.

Form medisterkaker med en spiseskje dyppet i kaldt vann. Stekes i smør ved middels varme, ca 1/3 igjennom på alle sider. Legges i ildfast fat og stekes ferdig ved ca 200 grader i stekovnen, til medisterkakene er gjennomstekte.

Rødkål (8-10 porsjoner)
  • 900 gram rødkål, høvlet
  • 2-3 syrlige epler (skrelt og uten kjernehus) i små terninger
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 ss rødvinseddik
  • 1 dl rødvin
  • 5 dl kyllingbuljong
  • 3 ss demerarasukker
  • salt og pepper

Bruk ostehøvel og riv kålen. Bruk plasthansker om du ikke vil bli rød på hendene. Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett kål, epler, vin, eddik, sukker og buljong og kok opp. La den koke i ca 45-50 minutter, til kålen er passe kokt. Smak til med eventuelt mere eddik eller sukker, samt salt og pepper. Rødkålen blir bedre om den får stått litt – og varmes opp rett før servering.

Uansett hva vi har spist til middag på julaften har vi alltid spist ovnsbakte poteter, som mamma lærte å lage da hun var au pair i England på begynnelsen av 1960-tallet. Du trenger:

Ovnsbakte poteter à la mamma
  • Skrelte poteter, hele eller halve – omtrent av lik størrelse
  • smør
  • maldonsalt

Kok potetene i litt saltet vann i ca 5 minutter. Smelt litt smør i bunnen av langpannen og ha i potetene. Strø over litt maldonsalt og stek ved ca 225 grader, til potetene er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå, etter ca 40 minutter (avhengig av størrelsen på potetene).

Syrlige epler og svisker
  • røde epler, i båter
  • svisker
  • sitronsaft
  • vann

Behold skallet på eplene, men fjern kjernehusene. Ha eplebåtene og sviskene i en liten kjele og fyll på med vann til det såvidt dekker eplene. Ha i 2-3 ss sitronsaft for å forhindre at eplene blir brune. Kok opp og la det trekke noen minutter. Tøm av vannet.

Som ytterligere tilbehør hadde vi medisterpølser (fra Grøstad), sossisser, rosenkål, gulrøtter, samt grov sennep, rødløksmarmelade og tyttebærsyltetøy.

Til dessert har vi riskrem med bringebærsaus.

Riskrem (ca 8 porsjoner)
  • Risengrynsgrøt (laget av 200 gram grøtris, 2 dl vann og 1 liter H-melk + frøene og stangen til 1 vaniljestang)
  • 2 bokser kremfløte, stivpisket
  • 2-3 ss sukker (smak til)

Bruk kald grøt og rør den godt sammen. Er den litt kompakt sper du med litt melk mens du rører. Husk å ta ut vaniljestangen før du begynner å røre! Stivpisk kremfløten sammen med sukkeret. Du kan eventuelt redusere litt på kremfløten, det er smak og behag hvor «kremete» riskremen skal være. Bland forsiktig sammen kremen og grøten med en slikkepott. Dryss eventuelt over noen skåldede, hakkede mandler til pynt.

Bringebærsaus (ca 8 porsjoner)
  • 1 dl vann
  • 125-150 gram sukker
  • 1 vaniljestang
  • 300 gram bringebær (gjerne frosne)
  • 1/2 sitron, presset

Kok opp vann og sukker til sukkerlake. Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken, og sett til avkjøling. Tilsett bringebærene og la blandingen stå og trekke litt (til bærene er opptinte hvis du benytter frosne bær). Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor. Sil sausen slik at du slipper å få med de små bringebærstenene. Smak til med presset sitronsaft. Dersom du synes at sausen ikke er søt nok kan du eventuelt smake den til med litt (siktet) melis. Serveres sammen med riskremen. (Bringebærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap og kan også fryses.)

God jul!

The post Ribbe med sjysaus og tradisjonelt tilbehør + riskrem appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Pinnekjøtt og krydderkokte pærer

$
0
0

Pinnekjøtt sto på menyen 2. juledag, med krydderkokte pærer med friske bær og vaniljeis til dessert. Det smakte utrolig godt, med minimalt av arbeidsinnsats i forkant! Pinnekjøttet ble tilberedt etter Hellstrøms oppskrift, som jeg vet tidligere har vært tilgjengelig på nett – men i år fant jeg den ikke. Men, heldigvis hadde jeg notater fra i fjor! Slik gjorde jeg det:

Vann ut pinnekjøttet i 12-24 timer. Kok opp grønnsaksbuljong (hjemmelaget eller av terninger, jeg valgte det siste denne gangen). Ha oppi pinnekjøttet og la det trekke/småkoke i ca 2 timer, eller til kjøttet er ferdig og løsner fra bena.

Som tilbehør serverte vi kålrabimos (spedd med fløte og smør) og kokte mandelpoteter. Vi laget også smørsaus etter Hellstrøms oppskrift: Kok opp litt vann (ca 0,5-1 dl) og visp inn ca 250 gram smør i terninger. Smak til med finhakket persille, og vips har du verdens enkleste saus – som er et ypperlig tilbehør til pinnekjøtt.

Vintips: Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2009.

Samtidig som du setter på gryta med pinnekjøttet kan du begynne å forberede desserten:

Krydderkokte pærer
1 pære pr person
ca 7,5 dl vann
ca 300 gram sukker
1 stjerneanis
1 vaniljestang
1 kanelstang

 

bær (gjerne frosne)
litt av sukkerlaken
Vaniljeis

Kok opp sukkerlake av vann, sukker og krydder. Skrell pærene, men behold stilken på. Kok pærene i sukkerlaken til de er møre, etter ca 1 times tid.

Legg gjerne en asjett oppå pærene slik at de holder seg i laken. La pærene avkjøles i laken.

Øs opp ca 1 dl av den avkjølte laken og bland med bærene, og la de trekke i minst en halv time. Serveres sammen med de avkjølte pærene, sammen med en kule vaniljeis eller to.

Enjoy!

 

The post Pinnekjøtt og krydderkokte pærer appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Juleskinke med kålrotstappe og sennepsaus

$
0
0

Røkt juleskinke er fast tradisjon i romjula hjemme hos oss, og har vært blant jentenes julefavoritter siden de var ganske små. Juleskinke var derfor et selvsagt valg da hele bøtteballetten kom på middag 2. juledag. Dette er enkel og god husmannskost, som alltid blir vellykket og som også er enkel å lage til mange. Jeg benyttet rå røkt skinke som jeg langtidsstekte i ovnen. Du kan eventuelt gjøre det enda enklere og kjøpe ferdigkokt skinke, som du skjærer i skiver og varmer opp innpakket i litt aluminiumsfolie i stekovnen.

Du trenger:
  • Røkt, ukokt skinke (beregn 200-250 gram skinke pr. person)
  • poteter

Kålrabistappe
  • Kålrot, i terninger
  • 1-2 gulrøtter, i skiver
  • smør
  • kremfløte
  • salt og pepper

Sennepsaus (ca 6 posjoner)
  • 2 ss smør
  • 2-3 ss hvetemel
  • 5 dl vann + kraft fra skinken
  • ca 1 dl fløte
  • 2-3 ss soyasaus (smak til)
  • 3-4 ss sennep (smak til)
  • eventuelt 1/2 ts honning
  • salt og pepper

Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og stikk steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken. Legg skinken i ildfast fat eller lignende (med «åpningen» til steketermometeret øverst) og stek på over- og undervarme ved 125 grader til skinkesteken har en kjernetemperatur på 70 grader. Med enn stek på ca 1,3 kg vil det ta ca 2,5-3 timer. La skinken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i tynne skiver.

Kok kålrabien i terninger i saltet vann sammen med et par gulrøtter. Det er vanskelig å beregne hvor mye kålrot du trenger, men lag nok for det går som regel mye mer enn du tror. Jeg tilsetter ofte 1-2 gulrøtter for fargen sin del, men det er ikke nødvendig. Kok kålroten til den blir mør, hell av vannet og bruk en «stapper» til du får ønsket konsistens på stappen din. Smak til med smør, fløte, salt og pepper. La stappen putre et par minutter på svak varme før servering.

Smelt smør og rør inn hvetemel til det blir en jevn røre. Spe med varm stekesjy tilsatt vann og rør godt sammen, hvis ikke blir det klumper! La sausen putre 5-10 minutter før du tilsetter fløten. Smak til med sennep, soyasaus, pepper og eventuelt litt honning og salt om nødvendig.

Server juleskinken med nykokte poteter, kålrabistappe og sennepsaus.

Til dessert ble det servert crême brulèe med appelsinsalat.

Enjoy!

The post Juleskinke med kålrotstappe og sennepsaus appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Rødløksmarmelade med balsamico

$
0
0

Rødløksmarmelade er nydelig tilbehør til julens middager og et must på julebuffeter. Til 1 glass trenger du omtrent:

  • 3 rødløk, i tynne skiver
  • 2-3 ss olivenolje
  • kajennepepper
  • spisskummin
  • 1 ts revet ingefærrot
  • 2 ss hvitvin eller 1 ts hvitvinseddik
  • 1/2 dl balsamicoeddik
  • ca 2 ss sukker

Ha oljen i stekepannen og rør inn kajennepepper og spisskummin. Ha i løkskiver og revet ingefær og la det surre i oljen til løken er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller hvitvinseddik) og balsamicoeddik og la væsken koke inn over svak varme.

Tilsett sukkeret og la det surre med, til det er oppløst og løkblandingen er karamellisert. Smak eventuelt til med mere krydder om nødvendig.

Ha marmeladen på et sterilisert syltetøyglass, sett umiddelbart på lokket og sett glasset på hodet. La rødløksmarmeladen bli helt avkjølt og oppbevar den deretter kjølig. Er glasset helt tett er det holdbart i flere måneder, mens et åpnet glass bør nytes innen 1-2 uker etter åpning.

Marmeladen smaker godt til for eksempel ribbe, storfekjøtt, kalvekjøtt og hvit fisk.

Lag dobbel eller trippel porsjon og gi bort et glass eller to i gave til noen du er glad i! Denne oppskriften er også publisert på MatPrat, se Matbloggernes matgaver.

Enjoy!

The post Rødløksmarmelade med balsamico appeared first on TRINEs MATBLOGG.


Ukemeny 52/2012 – Julemeny

$
0
0

Da er det klart for årets siste ukemeny, som naturligvis bærer preg av at vi straks går inn i en «maratonuke» hvor man skal smake på (nesten) alle de tradisjonelle julerettene i løpet av en ukes tid. Her er forslag til ukemeny med en del av julens tradisjonsretter, pluss et par andre retter innimellom:

JULAFTEN

Ribbe med tradisjonelt tilbehør

1. JULEDAG

Pannestekt breiflabb med tomatolje og spinat

2. JULEDAG

Pinnekjøtt med kålrabistappe og smørsaus

3. JULEDAG

Juleskinke med kålrotstappe og sennepssaus

4. JULEDAG

Pizza med juleskinke og blåmuggost

5. JULEDAG

Reinsdyrgryte med kantareller og mandelpotetmos

6. JULEDAG

Pannestekt laks med grønnsaker i sitronsaus

SYRLIG RISKREM

Syrlig riskrem med bringebærsaus

KRYDDERPÆRER

Krydderkokte pærer med vanlijeis

Andre aktuelle «juledesserter» kan være karamellpudding, creme brulee med appelsinsalat, sitroniskake og fruktsalat.

Ukens baketips: Og ønsker du rykende fersk bakst til julefrokostene/julelunsjen kan jeg anbefale eltefritt frøbrød, eltefrie rugrundstykker eller kaldhevede firekornsrundstykker.

Ha en matglad jul!

The post Ukemeny 52/2012 – Julemeny appeared first on TRINEs MATBLOGG.

OVNSBAKT TORSK MED KARAMELLISERT LØK OG MANDELPOTETPURÈ

$
0
0

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

Torsk er også tradisjonell mat i julen, og har i år fått selskap av spekeskinke, karamellisert løk, ovnsbakte tomater og mandelpotetpurè. Fine, rene og gode smaker som også hører julen til. Prøv da vel! Til et festmåltid til fire trenger du omtrent:

TORSK OG TOMATER
  • 600 g torskeloin fra Norway Seafoods
  • 4 skiver god spekeskinke
  • 4 kvister rosmarin
  • salt og pepper
  • litt olivenolje
  • 4 cherrytomater

KARAMELLISERT LØK
  • 2 rødløk, i båter
  • 1-2 ss smør
  • 1,5-2 ss sukker
  • 1,5-2 dl rødvin
  • 1/2 dl balsamicoeddik
  • 2 plater gelatin, bløtlagt
  • 2 ss grov sennep, skylt
  • 1 ss smør
  • salt og pepper

KARAMELLISERT LØK - AIGRE DEUX

MANDELPOTETPURÈ
  • 600 g mandelpoteter
  • 1-2 ss smør
  • fløte eller melk
  • salt og pepper

TILBEHØR
  • aspargesbønner eller annet tilbehør
  • lettsaltet vann
  • 1-2 ts smør

TORSK OG TOMATER: Del torsken i 4 porsjonsstykker, strø på litt grovt havsalt og la den ligge i ca. 15 minutter. Skyll av saltet av torsken og tørk den med litt kjøkkenpapir, før du krydrer med litt pepper. Legg en liten kvast frisk rosmarin på hvert fiskestykke og rull torsken inn i spekeskinken. Legg tomatene og torskestykkene (med «skinkeskjøten» ned) i et smurt ildfast fat og stek ved ca. 160 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i ca. 15 minutter, til torsken er ferdigstekt og så vidt «flaker» seg. Ta formen ut av ovnen og la fisken hvile under aluminiumsfolie i 2-3 minutter.

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

KARAMELLISERT LØK: Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5-10 minutter. Stek løken i litt olivenolje, til den blir myk og litt brun. Tilsett sukkeret og rør til løken er karamellisert. Ha i rødvin og balsamicoeddik, rør godt sammen, og gi det hele et oppkok. Klem vannet ut av gelatinplatene, tilsett i løkblandingen, og rør godt sammen. Skru ned varmen og la løkblandingen stå å trekke litt, til væsken er redusert til omtrent det halve. Ha sennepen i et dørslag og skyll den i rennende, kaldt vann til du baren har sennepskornene igjen. Tilsett sennepskornene i løkblanndingen og smak til med smør, salt og pepper.

MANDELPOTETPURÈ: Skrell og skyll mandelpotetene, og del dem opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann til potetene er møre, etter ca. 15 minutter. Mos potetene med en stapper eller lignende. Tilsett smøret og deretter fløte eller melk til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Ha eventuelt mandelpotetpuréen i små porsjonsformer, og gi potetene en liten runde i stekovnen rett før servering, ca. 200 grader i ca. 10 minutter.

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

ASPARGESBØNNER: Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, til de er møre etter ca. 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet og tilsett en klatt smør.

ANRETNING: Servér torsken sammen med mandelpotetpuréen, karamellisert løk, bakt tomat og grønnsakene, og gjerne med et glass god rødvin til.

Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

Jeg har denne høsten hatt et samarbeid med Norway Seafoods i forbindelse med at de har lanset torskeloin av villfanget norsk torsk. Loin er populært kalt fiskens indrefilet, og er selvsagt skinn- og beinfri. Torsken er fanget utenfor kysten av Nord-Norge, og blir vakuumert og deretter hurtig innfryst for å sikre god kvalitet og jevn holdbarhet. Fisken fraktes deretter til Østlandsområdet og tines opp under kontrollerte forhold, og selges deretter som ferskvare. Jeg har tidligere testet fisken sammen med salsa og pastinakkpurè og spinat- og erterisotto, med stort hell, noe jeg vet at også flere av dere lesere har hatt gode erfaringer med. Dette er nemlig bra saker og gode smaker! Norway Seafoods torskeloin er i dag å få kjøpt i landets Remabutikker. Denne oppskriften er utviklet etter oppdrag fra Norway Seafoods.

The post OVNSBAKT TORSK MED KARAMELLISERT LØK OG MANDELPOTETPURÈ appeared first on TRINEs MATBLOGG.

TIND PINNEKJØTT MED KÅLROTMOS

$
0
0

Tind pinnekjøtt

Vi er inne i den absolutte høysesongen for pinnekjøtt og jeg har i den forbindelse testet Tinds pinnekjøtt av lam. Lammeribben er saltet, tørket og behandlet på tradisjonelt vis, for at det skal smake slik det opprinnelig smakte. Tinds pinnekjøtt er derfor urøkt.

Pinnekjøtt er tradisjonsmat, og det er derfor mange som har en klar oppfatning om hvordan pinnekjøttet skal tilberedes, og hvilket tilbehør som skal serveres til. Mange benytter for eksempel kun kålrotmos med kålrot, mens andre blander inn for eksempel gulrot, potet og sellerirot. Selv foretrekker jeg å ha litt gulrot i mosen, da jeg synes dette gir både en god smak og en fin farge.

Tind pinnekjøtt

Slik gjør jeg det (oppskriften er til ca. 4):

PINNEKJØTTET
  • ca. 1,6 kg Tind pinnekjøtt av lam, utvannet
  • litt vann til dampingen
  • bjørkepinner eller stålrist

KÅLROTMOS
  • 1 kg kålrot, i biter
  • 2 gulrøtter, i biter
  • 2-3 ss smør
  • ca. 1 dl fløte og/eller sjy
  • salt og pepper
  • eventuelt litt revet muskattnøtt

Vann ut pinnekjøttet i ca. 12 timer, og bytt gjerne vann et par ganger underveis.

Tind pinnekjøtt

Finn frem en stor kasserolle/gryte og legg bjørkepinner (uten bark) eller en rist i bunnen. Dette er viktig da pinnekjøttet skal dampes og ikke kokes. Legg det utvannede pinnekjøttet oppi gryta, og fyll på vann slik at det står på høyde med pinnene/risten. Sett på lokk (viktig at det er tett slik at ikke alt vannet fordamper) og la pinnekjøttet stå å trekke i 2,5-3 timer. Etterfyll med kokende vann dersom noe av væsken fordamper. Pinnekjøttet er ferdig når kjøttet løsner fra bena. Mange foretrekker å gi pinnekjøttet en liten runde i stekovnen før servering. Legg da pinnekjøttet på en rist over langpannen og sett det under grillen noen minutter. Pass på slik at du ikke svir pinnekjøttet.

Skrell kålrot og gulrot, og del opp i jevnstore biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la grønnsakene stå å dampe et par minutter på lav varme uten lokk. Mos grønnsakene med en stapper eller lignende. Rør inn smør og fløte til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt, pepper og eventuelt revet muskatnøtt. Hold mosen varm.

Tind pinnekjøtt

Server pinnekjøttet sammen med kålrotmosen, kokte poteter og sjyen fra gryta. Hvis du ikke er så begeistret for lammesjy kan du eventuelt lage denne smørsausen som også smaker godt til. Nytes gjerne med øl og akevitt, eller eventuelt en god riesling.

Og, ja – det smakte fortreffelig! Gleder meg allerede til neste runde, i romjula!

Denne oppskriften er utviklet som en del av mitt samarbeid med TIND Spekevarer AS. TIND pinnekjøtt får du kjøpt i butikker som for eksempel Meny, Mega, ICA og Rema.

The post TIND PINNEKJØTT MED KÅLROTMOS appeared first on TRINEs MATBLOGG.

UKEMENY 52/2013 – JULEMENYEN

$
0
0

Er du i rute til jul? Det er ikke jeg, men har tro på en effektiv innspurt – og jul blir det jo uansett! Den aller siste ukemenyen i 2013 er inspirert av hva jeg skal spise de kommende dagene, og jeg kan i den forbindelse friste med disse godbitene:

LILLEJULAFTEN
Gravet laks med sennepssaus og potetsalat

Gravet laks med sennepssaus og potetsalat

JULAFTEN
Ribbe med sjysaus, rødkål og rosenkål

Ribbe med sjysaus, rødkål og rosenkål

1. JULEDAG
Reinsdyrfilet med plommer, rødvinsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Reinsdyrfilet med plommer og rødvinsaus

2. JULEDAG
Juleskinke med kålrotstappe og sennepssaus

Juleskinke med kålrotstappe og sennepssaus

3. JULEDAG
Ovnsbakt torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

Torsk med karamellisert løk og mandelpotetpure

4. JULEDAG
Pinnekjøtt med kålrotmos og mandelpoteter

Pinnekjøtt med kålrotmos og mandelpoteter

5. JULEDAG
Langtidsstekt kalkunbryst med hvitvinssaus og ovnsstekte rotgrønnsaker

Langtidsstekt kalkunbryst med hvitvinssaus og rotgrønnsaker

DESSERTFORSLAG #1
Riskrem med bringebærsaus ************

Riskrem med bringebærsaus ************

DESSERTFORSLAG #2
Karamellpudding med karamellsaus og sukkerspinn

Karamellpudding med karamellsaus og sukkerspinn

Andre gode juledesserter er krydderkokte pærer, creme brulee med appelsinsalat, sitroniskake og fruktsalat.

Dersom du ønsker rykende fersk bakst til julefrokostene og/eller julelunsjen kan jeg anbefale eltefritt solskinnsbrød eller eltefrie firekornsrundstykker.

Ellers har TRINES MAT blitt kåret til «Beste bloggkokebok» i Gourmand World Cookbook Awards kåring av Årets beste norske kokebøker. Boken går nå videre til neste runde, der vinneren i hver norske kategori skal konkurrere med vinnerne i de samme kategoriene i andre land om tittelen «Gourmand Best in the world». De endelige resultatene vil bli offentliggjort 20. og 21. mai 2014 på den årlige Cookbook Awards i Beijing. Hurra!

Slå gjerne på NRK P1 ca kl. 13 i dag («Brønsj»), for da kan det hende det dukker opp en matglad blogger!

Ha en fin, avslappende og matglad jul!

The post UKEMENY 52/2013 – JULEMENYEN appeared first on TRINEs MATBLOGG.

Serranosvøpt førjulstorsk med timianvinaigrette, bakte tomater og stekte mandelpoteter

$
0
0
parmasvøpt torsk

* 14. DESEMBER *

En god torskemiddag hører ofte julen til. Hva med å diske opp med en god og enkel torskemiddag nå i julestria også? Kanskje med et godt glass rødvin til? Du trenger:

1 stykke torskefilet pr. person (gjerne ryggstykke)
1-2 fedd hvitløk, delt i to på langs
1 skive serranoskinke pr. person
Nykvernet pepper
Frisk timian
*
Mandelpoteter, delt i to på langs
Olivenolje
Flaksalt
*
God olivenolje
Balsamicoeddik
Salt
Pepper
Frisk timian uten kvist, hakket
*
Cherrytomater, delt i to
*
Øvrig garnityr etter smak, for eksempel asparges eller brekkbønner
*

Begynn med potetene. Vask potetene godt og del de i to på langs. Legg de på et bakepapirkledd stekebrett med snittflaten opp. Ringle over god olivenolje og strø litt flaksalt over. Stekes ved 225 grader til poteten er mør og har fått fin farge. Rør i poteten etter ca 10 minutter. De er ferdigstekt etter ca 25-40 minutter alt etter størrelsen på potetene.

Når det er ca 15 minutter igjen av steketiden har du cherrytomaten oppi sammen med potetene (i et hjørne av stekebrettet). Ringle over litt olivenolje og strø litt flaksalt over.

Varm opp smør eller olje i en stekepanne og ha oppi hvitløksfeddene (delt i to på langs). Stek filetene raskt på begge sider slik at de får fin og brun stekeskorpe. Legg skinkeskivene utover på en fjøl og løft fileten oppå. Ha på litt nykvernet pepper og en liten timiankvast. Pakk skinken rundt fiskefileten og legg den i en ildfast form med skjøten ned. Stekes på nest øverste rille på 200 grader på grillfunksjon, i ca 5 minutter, til skinken er sprøstekt og fisken er ferdig. Pass på slik at det ikke svir seg! Fisken er ferdig når den «faller» fra hverandre.

Rist sammen ingrediensene til timianvinaigretten (for eksempel 5 ss olje og 2 ss eddik til 3-4 porsjoner). Ringle litt vinaigrette over fisken og/eller poteten ved servering.

Velbekomme!

Senneps- og honningmarinert svinefilet med stekt blomkål og potetpurè

$
0
0
Senneps- og honningmarinert svinefilet med potetpurè

* 4. DESEMBER *

Det er mye som skal ordnes nå før jul, men likevel prioriterer vi sosiale sammenkomster med familie og venner. Her kommer forslag til en velsmakende middag for et smaksrikt førjulslag. Retten har gode og litt utradisjonelle kombinasjoner, og kan virkelig anbefales! Denne oppskriften er for tre, men kan dobles eller tredobles alt etter som. Finn frem:

Svinefilet og sennepssaus
600 gram svinefilet
ca 3 ss honningsennep
salt og pepper
ca 1,5 dl varmt vann
2 sjalottløk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 laurbærblad
limesaft
*
Stekt blomkål

1 liten blomkål, delt i små buketter

3 tørkede aprikoser, i små terninger
2 vårløk, i skiver
20 gram kapers
*
Potetpurè
ca 500 gram poteter
1 dl melk eller fløte
1-2 ss smør
salt og hvit pepper
*
Gni svinefileten inn i salt og pepper, og brun den på alle sider i litt smør. Legg fileten i et lite ildfast fat som passer akkurat til fileten, og fordel honningsennepen over. Har du ikke honningsennep kan du smake deg frem ved å blande honning og sennep. Kok ut pannen med vannet og hell det i formen, sammen med sjalottløk, hvitløk, honning, laurbærblad og litt limesaft. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av fileten og stek ved ca 150 grader til kjernetemperaturen er 68-70 grader. La fileten hvile ca 15 minutter før du skjærer i den (legg litt alufolie over). Sil av sausen og ha den i en liten kasserolle. Kok forsiktig opp og smak eventuelt til med mere limesaft, salt og pepper. Hold sausen varm.
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet og la de dampe av litt. Mos potetene med en stapper, mens du tilsetter melk/fløte og smør. Smak til med salt og hvit pepper.
Legg aprikosbitene og kapersen i litt vann og la det trekke i ca 20 minutter. Tøm av vannet. Stek blomkålbukettene i smør på middels varme til den er nesten mør. Tilsett vårløk, aprikos og kapers og varm opp. Smak til med salt og pepper, og blomkålblandingen er klar for servering.
*
Skjær svinefileten i passe stykker og server sammen med den stekte blomkålblandingen og potetpurè, og med den deilige sennepssausen som selve kronen på verket.

Inspirasjon til tilbehøret til denne retten har jeg delvis hentet fra Rune Pals og Christer Berens bok «Helt Chef!»

TIND PINNEKJØTT PÅ «MANDELPOTETSENG»

$
0
0
Pinnekjøtt på mandelpotetseng

Tind pinnekjøtt

Som seg hør og bør har vi prøvesmakt på pinnekjøttet nå i innspurten av julestria. På menyen sto Tind pinnekjøtt fra Verdensarvområdet, fra Olagarden ved Indreeide. På folderen som er festet på emballasjen er det bilder fra gården og det står skrevet «Der beiter dyra både i frodig utmark, fjellbeite og fjellsider der urter veks i spora etter snøskred. Dette gjev spesielt smaksrikt og godt kjøtt.» Lammeribben er saltet, tørket og behandlet på tradisjonelt vis, for at det skal smake slik det opprinnelig smakte. Tinds pinnekjøtt er derfor urøkt.

Pinnekjøtt er tradisjonsmat, og det er derfor mange som har en klar oppfatning om hvordan pinnekjøttet skal tilberedes, og hvilket tilbehør som skal serveres til. Mange benytter for eksempel kun kålrotmos med kålrot, mens andre blander inn for eksempel gulrot, potet og sellerirot. Selv foretrekker jeg å ha litt gulrot i mosen, da jeg synes dette gir en god smak og ikke minst en fin farge på mosen. De aller fleste koker pinnekjøttet på bjørkepinner, det gjør også vanligvis jeg, men i år tilberedte jeg pinnekjøttet på en seng av mandelpoteter! Du tror kanskje at mandelpotetene var helt «most» etter mer enn 3 timers damping? Nei, det var de slett ikke! Gode på smak var de også. Prøv det du også – slik gjorde jeg det (oppskriften er til ca. 4):

PINNEKJØTT OG MANDELPOTETER

  • ca. 2 kg Tind pinnekjøtt av lam, utvannet
  • ca. 1 kg mandelpoteter (eller bjørkepinner)
  • litt vann til dampingen

KÅLROTMOS

  • 1 kg kålrot, i biter
  • 3 gulrøtter, i biter
  • 2-3 ss smør
  • ca. 1/2 dl kremfløte eller sjy
  • salt og nykvernet sort pepper

Tind pinnekjøtt

Vann ut pinnekjøttet i ca. 12 timer, og bytt gjerne vann et par ganger underveis. Selv fulgte jeg Bjørn (som er styreleder i Tind) sitt råd om utvanning, med godt hell: Ca. kl. 20 kvelden før: stikk et hull i plasten på emballasjen og fyll plastboksen med kaldt vann opp til kanten. Ca. kl. 23: hell ut vannet og tilsett nytt, kaldt vann. Neste morgen: smak på vannet; er det litt for salt kan du helle av ca. halvparten av vannet og erstatte dette med nytt, kaldt vann. Hvis det kjennes passe salt kan du la kjøttet ligge i vannet frem til du skal dampe kjøttet.

Tind pinnekjøtt

3-4 timer før servering: Finn frem en stor kasserolle/gryte og fordel hele, vaskede og uskrelte mandelpoteter i bunnen. Det skal visstnok gå bra med amadinepoteter også. Ha i vann til potetene er så vidt dekket. Legg det utvannede pinnekjøttet oppi gryta, sett på lokk (viktig at det er tett slik at ikke alt vannet fordamper) og la pinnekjøttet stå å trekke (ikke koke) i 3-4 timer, til kjøttet løsner fra beina. Etterfyll med kokende vann dersom noe av væsken fordamper. Når kjøttet er ferdig er det viktig at potetene ikke blir stående i sjyen særlig lenge, for da går de fra hverandre. Ta dem derfor opp av sjyen ganske umiddelbart og ha dem i en serveringsskål og dekk eventuelt til med litt aluminiumsfolie frem til servering.

Mange foretrekker å gi pinnekjøttet en liten runde i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på en rist over langpannen og sett det under grillen noen minutter. Følg med hele tiden, slik at du ikke svir pinnekjøttet.

Tind pinnekjøtt

Skrell kålrot og gulrot, og del opp i jevnstore biter. Kok grønnsakene møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la grønnsakene stå å dampe et par minutter på lav varme uten lokk. Mos grønnsakene med en stapper eller lignende. Rør inn smør og fløte til du får ønsket konsistens på mosen. Smak til med salt og nykvernet sort pepper. Hold mosen varm.

Server pinnekjøttet sammen med kålrotmosen, mandelpotetene og sjyen fra gryta. Hvis du, i likhet med meg, ikke er så begeistret for lammesjy kan du eventuelt lage denne smørsausen. Nytes med øl og akevitt, eller eventuelt en god riesling (som er det jeg helst foretrekker).

Tind pinnekjøtt

Denne oppskriften er postet som en del av mitt samarbeid med TIND Spekevarer AS. TIND pinnekjøtt får du kjøpt i butikker som for eksempel Meny, Mega og Rema (Østlandet).


TILBEHØR TIL JULERIBBA; RØDKÅL, POTETER OG EPLER

$
0
0

Julaften er rett rundt hjørnet, og da er et av det store samtaleemnene «hva spiser dere på julaften?». Vi spiser ribbe, vi, og som tilbehør serveres julepølser, medisterkaker, rødkål, rosenkål, gulrøtter, stekte epler, tyttebærsyltetøy, sennep – og mammas ovnsbakte poteter. I dette innlegget vil jeg dele oppskrift på rødkål, honningstekte epler og mammas ovnsbakte poteter. Det kommer et eget innlegg med langtidsstekt ribbe og sjysaus litt senere i uken.

RØDKÅL MED EPLE

Rødkål er selvsagt tilbehør til ribbe, men passer også godt til annen julemat. Som tilbehør til 8-10 porsjoner trenger du omtrent:

  • ca. 1 kg rødkål, i tynne skiver
  • 2 syrlige epler (skrelt og uten kjernehus), i små terninger
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 hvitløksfedd, finhakket
  • 3 ss balsamicoeddik
  • 1 dl rødvin eller solbærsaft
  • 2 1/2 dl kyllingkraft
  • 3 ss sukker
  • salt og pepper

Fjern det ytterste laget på rødkålen, samt midtstilken, og skjær kålen i tynne skiver. Bruk gjerne ostehøvel eller lignende, og bruk plasthansker dersom du ikke vil bli rød på hendene. Skjær også opp de øvrige ingrediensene som angitt ovenfor.

Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett kål, epler, vin, balsamicoeddik, sukker og kraft, og kok opp. La den koke uten lokk i 30-45 minutter, til kålen er passe kokt og væsken er nesten kokt inn. Smak til med sukker, salt og pepper. Rødkålen blir bedre om den får stått litt – og varmes opp rett før servering.

TIPS

  • Rødkål kan gjerne lages i god tid før jul. Ha den varme rødkålen på sterile (varme) glass og sett på lokk. Avkjøl glasset og oppbevar det i kjøleskapet. Rødkålen er da holdbar omtrent en uke. Når du skal servere rødkålen kan du tilsette litt mer væske eller litt ribbefett. Smak til før du serverer.

MAMMAS OVNSBAKTE POTETER

Ovnsbakte poteter, som er bakt i ribbefett, er en kjær mattradisjon jeg har med meg hjemmefra. Dette er en oppskrift mamma lærte da hun var au pair i London tidlig på 60 tallet, og som hun siden har servert sammen med ribba hver eneste julaften. Potetene blir crispy utenpå og myke inni – populære blant både store og små!

  • poteter
  • smør eller ribbefett
  • maldonsalt

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Skrell potetene og del dem evt. i to. Det er viktig at potetene er omtrent like store. Kok potetene i saltet vann i ca. 5 minutter og hell umiddelbart av vannet. Stek potetene ferdige i litt av ribbefettet etter ribben (eller smør), midt i ovnen, til de er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå. Det tar ca. 40 minutter, avhengig av størrelsen på potetene.

Jeg pleier å steke potetene mens ribba hviler, og julepølser og medisterkaker får steke sammen med potetene mot slutten av steketiden (les mer om det i ribbeinnlegget).

HONNINGSTEKTE EPLER

Jeg elsker stekte epler og synes det er en god match til den fete ribba. Av og til lar jeg også rødløk (stekes mør på forhånd) og svisker få lov til å surre sammen med eplene. Som tilbehør til ca. 8 trenger du omtrent:

  • 3 røde epler, i båter
  • 1-2 ss smør
  • ca. 2 ss flytende honning
  • 1 ss sitronsaft

Behold skallet på eplene, men fjern kjernehusene. Skjær eplene i jevnstore båter. Smelt smøret i en liten panne/kjele og stek eplene i ca. 1 minutt på middels varme, og tilsett deretter flytende honning og sitronsaft, og rør det forsiktig sammen. Stek eplene et par minutter, til de er gylne.

Til dessert pleier vi å ha riskrem med bærsaus. Ta gjerne en titt på videoen nedenfor for å se hvordan jeg gjør det.

VELBEKOMME!

LANGTIDSSTEKT RIBBE MED SJYSAUS

$
0
0

I disse førjulstider er det et mylder av oppskrifter på «verdens beste ribbe» og «sprø-svor-garantier». Tilberedningsmåtene varierer veldig, og det er derfor ikke enkelt å navigere i denne «ribbejungelen». Jeg vil ikke utrope meg til noen ribbeekspert, for jeg lager stort sett bare ribbe på julaften, og har benyttet ulike oppskrifter gjennom tidene. De siste årene har jeg langtidsstekt ribba med godt resultat. Det er mange som har etterlyst oppskrift på langtidsstekt ribbe, og jeg har derfor i år gjort et unntak og har stekt to ribber i løpet av de siste ukene, for å teste litt før jeg deler dette innlegget med dere. Min erfaring er at ribba blir aller best dersom du benytter ribbe av god kvalitet, krydrer den godt, langtidssteker den, benytter steketermometer – og følger du tipsene nedenfor får du høyst sannsynlig sprø svor også. Til ca. 8 porsjoner trenger du:

  • 3 1/2-4 kg tynnribbe (beregn ca. 500 g pr. person)
  • 2 1/2 dl kyllingkraft
  • 2 laurbærblad
  • 2 stjerneanis
  • 1 liten kanelstang
  • 4 hvitløksfedd
  • 2 sjalottløk i grove biter
  • 2 gulrøtter, i grove biter
  • tommeltykk bit med frisk ingefær, i tynne skiver
  • ca. 7 dl varmt vann

INNKJØP

Nå har det seg sånn at resultatet blir uansett ikke bedre enn kvaliteten på råvarene dine, og det er ikke akkurat her du bør bruke sparekniven når du er på juleshopping. Unn deg en ribbe av god kvalitet, gjerne en økologisk ribbe hvis du har muligheten til det. Sjekk at det er godt med fett under svoren og at ribba er godt marmorert med fett mellom kjøttlagene. Det er lettere å få til sprø svor på ribber som har nok fett, så ikke kjøp den magreste ribba.

FORBEREDELSER, 2-3 DAGER FØR SERVERING

Hvis det ikke er gjort fra før må du rute opp svoren, så smått som mulig – da blir den sprøest. Bruk en skarp kniv eller tapetkniv og skjær gjennom svoren og ca. 1/2 cm ned i spekket, men ikke ned i kjøttet. Prøv å få rutene parallelt med bena, slik at det blir lettere å skjære opp senere. Rutingen er viktig for drenering av vann og fett under stekingen, og er avgjørende for om du får en sprø svor eller ikke.

Krydre ribba med rikelig med salt og nykvernet sort pepper, og pass på å gni rikelig med krydder på hele ribba, og spesielt rikelig med salt inn i svoren. Legg ribba med svorsiden ned i en form, kle den med aluminiumsfolie, og sett den i kjøleskapet. Jeg pleier å krydre juleribba den 21. desember.

STEKING AV RIBBE

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem stekeovnens langpanne (eller bruk en egnet ildfast form dersom ribba ikke er så stor) og ha kyllingkraft, grønnsaker, krydder og halvparten av det varme vannet oppi. Legg ribba oppi med svorsiden opp og hell oppi mer varmt vann til det står ca. 2 cm opp på ribba. (Du kan også steke ribba med svorsiden ned, hvis du heller foretrekker det.) Kle formen med aluminiumsfolie, og pass på at det blir tett. Pensle gjerne folien med litt olje først slik at den ikke setter seg fast i svoren. Damp ribba (på midterste rille) i ca. 45 minutter. Nå «blåser» ribba seg litt opp og svoren spriker.

Ta ribba ut av ovnen og senk temperaturen til 120 grader (eventuelt enda lavere, se nedenfor). Fjern aluminiumsfolien (og snu ribba hvis du har dampet den med svorsiden ned). Sjekk at svoren er ordentlig rutet overalt, og skjær den eventuelt opp på nytt der det ikke ble bra nok første gangen. Lag en avlang ball av aluminiumsfolien (eller bruk en liten asjett opp ned) og legg den under ribba slik at den får en svak forhøyning på midten, slik at fettet og vannet kan renne av. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av ribba, men uten at det kommer borti ben. Sett ribba tilbake i stekeovnen (på midterste rille) og stek til den har en kjernetemperatur på 80 grader, etter ca. 5 timer. Hell eventuelt oppi mer kokende vann dersom væsken koker inn underveis. Ta ut ribba av ovnen og øk temperaturen til 275 grader. Fjern steketermometeret.

SPRØ SVOR

Når termostaten viser 275 grader setter du ribba tilbake i ovnen (på midterste rille). Den høye temperaturen gjør at svoren etter hvert vil begynne å blåse seg opp og bli sprø (etter 10-20 minutter). Følg med underveis, og dekk gjerne til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, slik at du får et mest mulig jevnt resultat til slutt. Ta vare på stekesjyen (se nedenfor).

Hvis svoren likevel ikke blir sprø kan du benytte grillelementet (eller varmluftsgrill 225 grader), men da må du dra krakken inntil stekeovnsdøra og passe på at svoren ikke blir brent.

La ribba hvile (utildekket) i minst 20 minutter før du skjærer den opp i passende stykker.

LANGTIDSSTEKING PÅ LAVERE TEMPERATUR

Du kan fint steke ribba på lavere temperatur, for eksempel mellom 80 og 120 grader. Da vil du kanskje oppnå et enda saftigere resultat. Bruk samme fremgangsmåte og kjernetemperatur som beskrevet ovenfor, men vær oppmerksom på at det selvsagt vil ta lengre tid. Dersom du steker ribba på 90 grader bør du beregne minst 8 timer.

TIPS

  • Bruk langpanne eller ildfast form som bare er litt større enn ribba du skal steke. Dersom formen blir for stor vil grønnsakene og væsken i forme fordampe og bli svidd i ribbefettet. Er formen tilpasset størrelsen på ribba bevares den gode stekesjyen og du har et kjempebra utgangspunkt for en god saus.
  • Vær obs på at det er tykkelsen på ribba, og ikke antall kilo, som bestemmer steketiden.
  • Beregn ca. 500 g ribbe pr. person. Da er det rikelig med mat, og du har også litt kald ribbe til juledagslunsjene, hvis du liker det.

SJYSAUSEN

Sil av ribbesjyen og kok opp. Fjern krydderet og mos grønnsakene gjennom sikten med baksiden av en sleiv eller lignende. Gi sjyen et oppkok og dryss over ca. 1 ss hvetemel og la det synke ned i gryta, før du pisker det hele sammen. Pisker du før melet synker ned får du klumper, så her lønner det seg å følge oppskriften! Smak til med 1-2 ss soyasaus og ca. 1 ss worchestershiresauce og la det koke noen minutter. Smakt til med salt og pepper, om nødvendig. Hold sjyen varm.

Dersom du ikke ønsker å ha med ribbefettet i sausen kan du skille kraften fra fettet. Det gjør du ved å ha ribbesjyen i en bolle eller liten kjele, og sett den kaldt. Når kraften kjølner vil fettet legge seg på toppen. Fjern fettet med en skje og bruk noe av det til å steke potetene og det øvrige tilbehøret, se nedenfor. Gi kraften et oppkok, jevn den eventuelt med litt hvetemel som beskrevet ovenfor, og smak den eventuelt til med litt nypresset appelsinjuice og soyasaus.

TILBEHØR

Det ligger ofte mange tradisjoner bak tilbehøret til ribbemiddagen. Ta en titt på onsdagens innlegg hvor jeg har skrevet litt om hvilket tilbehør vi bruker, og her finner du også oppskrifter på mammas ovnsbakte poteter, rødkål og honningstekte epler. I tillegg pleier vi å ha julepølser og medisterkaker.

LITT LOGISTIKK

Det kan ofte være en utfordring å få alt ferdig samtidig – og til rett tid. Det kan derfor være lurt å time det slik at ribba er ferdigstekt et par timer før den skal serveres. La den hvile på kjøkkenbenken og skjær den opp i serveringsstykker. Jeg pleier å servere mammas ovnsbakte poteter (som stekes i litt av ribbefettet). Først steker jeg potetene ved 225 grader i ca. 25 minutter, deretter skrur jeg varmen ned til 200 grader og steker ribbestykkene i ca. 20 minutter, sammen med potetene, samt medisterkaker og julepølser. Julepølsene deles i mindre biter, og skjær gjerne et lite kryss på endene så får de samme fasong som du ser på bildene over. Snu litt på poteter, medisterkaker og julepølser i løpet av steketiden, og pass på at sjyen og resten av tilbehøret er ferdig omtrent samtidig.

GOD JUL!

Inspirasjon til dette innlegget har jeg fra flere kilder, blant annet fra matbloggkollegaene Heia Mat og Hobbykokken

Urtebakt kalkunbryst med rotgrønnsaker og appelsinchilisaus + nydelig bringebærsaus til riskremen

$
0
0

* 23. DESEMBER *

Nå er det endelig juleferie for min del, og fri fra jobb til og med 3. januar. Men, jeg tar ikke juleferie fra bloggen riktig enda, først vil jeg dele noen gode sausoppskrifter (++) som smaker godt til julematen.Kalkun er for mange typisk jule-/nyttårsmat og da må det serveres god saus til! Jeg er ofte ikke så begeistret for litt fete sauser, men denne appelsinsausen med chili er så god at også jeg forsyner meg grådig, og det gjør også de andre rundt bordet, så her er kunsten å lage nok! Du er herved advart!

Denne kalkunmiddagen serverte jeg døtrene mine i forkant av årets konfektmaraton, hvor det var viktig med et godt måltid i magen før vi viet oss i kalorienes tjeneste. Jentene var storfornøyde med maten, og ga tydelig uttrykk for at de satte pris på å få servert mammas mat og appelsinchilisaus igjen. Til 4 trenger du omtrent:

Urtebakt kalkunbryst
800-1000 gram kalkunbryst
smør
sitronsaft
timian
salt og pepper

Gni inn kalkunbrystet med smør og sitron, og krydre med timian, salt og pepper. Pakk inn kalkunbrystet i aluminiumsfolie. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av brystet, men pass på at hullet (i folien) kommer litt høyt oppe på “pakken” din, slik at kraften ikke siver ut. Stekes ved 150 grader til kjernetemperaturen er ca 70 grader. Det vil ta ca 2,5 -3 timer, avhengig av hvor stort kalkunbrystet er. Har du det travelt kan du eventuelt øke temperaturen litt, til maksimalt 175 grader. Når kalkunbrystet har nådd kjernetemperaturen åpner du lett på folien og lar den hvile i ca 20 minutter, før du skjærer den i passende skiver.

Ovnsbakte rotgrønnsaker
ca 10 poteter, i skiver på langs
4 gulrøtter, i staver
1 sellerirot, i staver
smør/olje
salt og pepper

Legg potetene på matpapir i en langpanne. Ringle over litt olivenolje eller ha på noen klatter med smør. Krydre med salt og pepper, og stek ved 200 grader varmluft (eller 220 grader ordinær over- og undervarme) i ca 5-10 minutter. Tilsett så gulrøttene og selleriroten og stek videre til grønnsakene er møre og fine, og har fått litt farge i kantene.

Appelsinsaus med chili (normalt nok til 6-8 porsjoner)
3-4 sjalottløk, finhakket
1-2 ss smør
1-2 ts frisk chili, finhakket
3 dl appelsinjuice
3 dl kyllingkraft eller vann + kyllingfond
3 dl creme fraiche
revet appelsinskall av ca 1/2 appelsin
salt og hvit pepper

Fres løken i smøret, til det blir blankt og mykt. Tilsett chili, appelsinjuice og kyllingkraften.

Du kan eventuelt erstatte noe av kraften med hvitvin. La sausen koke ca 10 minutter. Rett før servering tilsetter du creme fraiche og appelsinskall og varm opp. Smak til med salt og hvit pepper. (Denne sausen er også god til feks kylling og svinekjøtt.)

Asparges
eventuelt 12 asparges (kan sløyfes)
salt og sukker

Kok aspargesen i ca 2-4 minutter i vann tilsatt litt salt og sukker. Ta de opp av vannet og server umiddelbart.

Anrett det hele på varme tallerkener med en raus dose med appelsinsaus. Det kan også være lurt å sette litt ekstra saus i et sausenebb på bordet, så slipper du å fly til og fra komfyren når den ene etter den andre av gjestene ber om påfyll…

Mens vi er i gang med gode sauser tenkte jeg at jeg samtidig skulle tipse om bringebærsaus som passer godt til riskrem, noe som er en dessert som vil stå på mange dessertbord i morgen ettermiddag, inkludert vårt. Finn frem:

1/2 dl vann
ca 75 gram sukker
1 vaniljestang
ca 200 gram frosne bringebær
1/2 sitron, saften

Kok opp vann og sukker. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken, og sett til avkjøling. Tilsett de frosne bringebærene og presset sitron og la blandingen stå og trekke til bringebærene er nesten opptinte. Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor. Sil sausen slik at du slipper å få med de små bringebærstenene. Hvis du synes sausen ikke er søt nok kan du eventuelt smake den til med litt (siktet) melis.

Bringebærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap og kan også fryses.

Ha en fin lillejulaften!

Ribbe med sjysaus og tradisjonelt tilbehør + riskrem

$
0
0

Julekvelden 2010 er historie og jeg ser tilbake på en koselig familiefeiring sammen med de jeg er aller mest glad i, med nissebesøk, varmende og flotte gaver – og ikke minst en god julemiddag! Jeg lager ribbe kun en gang pr år og det er på julaften. Det er med andre ord ikke snakk om å smake seg frem og teste ut på forhånd, det blir som det blir, og med (bitte)små variasjoner fra år til år. Årets ribbemiddag var virkelig en høydare og må få plass på bloggen, slik at jeg (og kanskje andre) kan benytte den som inspirasjon til neste års ribbemiddag.

Selve ribben er tilberedt etter inspirasjon fra Eivind Hellstrøm. Vi var seks voksne og to barn til bords, og hadde rikelig med rester igjen til 1. juledagsbuffeten.

Slik gjorde jeg det:

Ribbe à la Hellstrøm
  • 3,7 kg tynnribbe med rutet svor
  • grovt havsalt
  • sort grovkvernet pepper
  • vann
  • 10 hvitløkfedd med skall
  • 8 sjalottløk, delt i to eller fire

Gni inn ribben med grovt havsalt og grovkvernet sort pepper minst ett døgn før den skal inntas. Legg ribben i et ildfast fat med svoren ned og fyll op med vann til det dekker svoren. Stekes ved over- og undervarme ved 180 grader i 1 time.

Snu ribben og ha hvitløksfedd og sjalottløk i bunnen av panna, sammen med stekesjyen. Spe eventuelt på med mere vann. Stek ytterligere en time (med svorsiden opp). Ta ut ribben og øs ribbesjyen over svoren, og sett den tilbake i ovnen. Gjenta dette flere ganger i løpet av den neste halvtimen. Følg med  mot slutten, om svoren begynner å sprekke. Sett inn brettet litt høyt i ovnen mot slutten av steketiden. Etter ca 2,5 time total steketid skal en ribbe på 2-2,5 kg være ferdig, og du må korte ned/øke steketiden etter størrelsen på ribbestykket du steker. Jeg stekte en ribbe på ca 3,7 kg og stekte den totalt 2 timer og 45 minutter, og fikk et perfekt resultat! Har du ikke sprø svor etter endt steketid kan du sette på grillen noen minutter, så får ribben det lille ekstra slik at den blir helt perfekt!

La ribben hvile minst 30 minutter, før du deler den i passe biter.

Ribbesjy med det lille ekstra
  • Stekesjyen
  • 1 ss hvetemel
  • 1-2 ss soyasaus
  • 1 ss worcherstershiresauce
  • evt litt salt og pepper

Sil av ribbesjyen og kok opp. Mos hvitløk og sjalottløk gjennom sikten med baksiden av en sleiv eller lignende. Dryss over ca 1 ss hvetemel og la det synke ned i gryta, før du pisker det hele sammen. Pisker du før melet synker ned får du klumper, så her lønner det seg å følge oppskriften! Tilsett soyasaus og worchestershiresauce og la det koke noen minutter. Smakt til med eventuelt salt og pepper.

Medisterkaker
  • ca 1 kg grov medisterdeig
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • salt
  • frisk ingefær, revet
  • revet muskatnøtt
  • 1-2 ss potetmel
  • sort nykvernet pepper
  • melk
  • smør til steking

Kjør medisterdeigen sammen med salt i en kjøkkenmaskin, til deigen blir seig. Tilsett potetmel, sjalottløk, ingefær og muskatnøtt. Spe med melk og smak eventuelt til med mere krydder, salt og pepper.

Form medisterkaker med en spiseskje dyppet i kaldt vann. Stekes i smør ved middels varme, ca 1/3 igjennom på alle sider. Legges i ildfast fat og stekes ferdig ved ca 200 grader i stekovnen, til medisterkakene er gjennomstekte.

Rødkål (8-10 porsjoner)
  • 900 gram rødkål, høvlet
  • 2-3 syrlige epler (skrelt og uten kjernehus) i små terninger
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 ss rødvinseddik
  • 1 dl rødvin
  • 5 dl kyllingbuljong
  • 3 ss demerarasukker
  • salt og pepper

Bruk ostehøvel og riv kålen. Bruk plasthansker om du ikke vil bli rød på hendene. Fres løk og hvitløk i litt smør, til løken blir blank og myk. Tilsett kål, epler, vin, eddik, sukker og buljong og kok opp. La den koke i ca 45-50 minutter, til kålen er passe kokt. Smak til med eventuelt mere eddik eller sukker, samt salt og pepper. Rødkålen blir bedre om den får stått litt – og varmes opp rett før servering.

Uansett hva vi har spist til middag på julaften har vi alltid spist ovnsbakte poteter, som mamma lærte å lage da hun var au pair i England på begynnelsen av 1960-tallet. Du trenger:

Ovnsbakte poteter à la mamma
  • Skrelte poteter, hele eller halve – omtrent av lik størrelse
  • smør
  • maldonsalt

Kok potetene i litt saltet vann i ca 5 minutter. Smelt litt smør i bunnen av langpannen og ha i potetene. Strø over litt maldonsalt og stek ved ca 225 grader, til potetene er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå, etter ca 40 minutter (avhengig av størrelsen på potetene).

Syrlige epler og svisker
  • røde epler, i båter
  • svisker
  • sitronsaft
  • vann

Behold skallet på eplene, men fjern kjernehusene. Ha eplebåtene og sviskene i en liten kjele og fyll på med vann til det såvidt dekker eplene. Ha i 2-3 ss sitronsaft for å forhindre at eplene blir brune. Kok opp og la det trekke noen minutter. Tøm av vannet.

Som ytterligere tilbehør hadde vi medisterpølser (fra Grøstad), sossisser, rosenkål, gulrøtter, samt grov sennep, rødløksmarmelade og tyttebærsyltetøy.

Til dessert har vi riskrem med bringebærsaus.

Riskrem (ca 8 porsjoner)
  • Risengrynsgrøt (laget av 200 gram grøtris, 2 dl vann og 1 liter H-melk + frøene og stangen til 1 vaniljestang)
  • 2 bokser kremfløte, stivpisket
  • 2-3 ss sukker (smak til)

Bruk kald grøt og rør den godt sammen. Er den litt kompakt sper du med litt melk mens du rører. Husk å ta ut vaniljestangen før du begynner å røre! Stivpisk kremfløten sammen med sukkeret. Du kan eventuelt redusere litt på kremfløten, det er smak og behag hvor “kremete” riskremen skal være. Bland forsiktig sammen kremen og grøten med en slikkepott. Dryss eventuelt over noen skåldede, hakkede mandler til pynt.

Bringebærsaus (ca 8 porsjoner)
  • 1 dl vann
  • 125-150 gram sukker
  • 1 vaniljestang
  • 300 gram bringebær (gjerne frosne)
  • 1/2 sitron, presset

Kok opp vann og sukker til sukkerlake. Splitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frø og resten av vaniljestangen i sukkerlaken, og sett til avkjøling. Tilsett bringebærene og la blandingen stå og trekke litt (til bærene er opptinte hvis du benytter frosne bær). Ta ut vaniljestangen og kjør blandingen i en foodprosessor. Sil sausen slik at du slipper å få med de små bringebærstenene. Smak til med presset sitronsaft. Dersom du synes at sausen ikke er søt nok kan du eventuelt smake den til med litt (siktet) melis. Serveres sammen med riskremen. (Bringebærsausen kan oppbevares flere dager i kjøleskap og kan også fryses.)

God jul!

Pinnekjøtt og krydderkokte pærer

$
0
0

Pinnekjøtt sto på menyen 2. juledag, med krydderkokte pærer med friske bær og vaniljeis til dessert. Det smakte utrolig godt, med minimalt av arbeidsinnsats i forkant! Pinnekjøttet ble tilberedt etter Hellstrøms oppskrift, som jeg vet tidligere har vært tilgjengelig på nett – men i år fant jeg den ikke. Men, heldigvis hadde jeg notater fra i fjor! Slik gjorde jeg det:

Vann ut pinnekjøttet i 12-24 timer. Kok opp grønnsaksbuljong (hjemmelaget eller av terninger, jeg valgte det siste denne gangen). Ha oppi pinnekjøttet og la det trekke/småkoke i ca 2 timer, eller til kjøttet er ferdig og løsner fra bena.

Som tilbehør serverte vi kålrabimos (spedd med fløte og smør) og kokte mandelpoteter. Vi laget også smørsaus etter Hellstrøms oppskrift: Kok opp litt vann (ca 0,5-1 dl) og visp inn ca 250 gram smør i terninger. Smak til med finhakket persille, og vips har du verdens enkleste saus – som er et ypperlig tilbehør til pinnekjøtt.

Vintips: Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2009.

Samtidig som du setter på gryta med pinnekjøttet kan du begynne å forberede desserten:

Krydderkokte pærer
1 pære pr person
ca 7,5 dl vann
ca 300 gram sukker
1 stjerneanis
1 vaniljestang
1 kanelstang

 

bær (gjerne frosne)
litt av sukkerlaken
Vaniljeis

Kok opp sukkerlake av vann, sukker og krydder. Skrell pærene, men behold stilken på. Kok pærene i sukkerlaken til de er møre, etter ca 1 times tid.

Legg gjerne en asjett oppå pærene slik at de holder seg i laken. La pærene avkjøles i laken.

Øs opp ca 1 dl av den avkjølte laken og bland med bærene, og la de trekke i minst en halv time. Serveres sammen med de avkjølte pærene, sammen med en kule vaniljeis eller to.

Enjoy!

 

Viewing all 72 articles
Browse latest View live